A világsajtóba is bekerült az Azomureș füstje

A világsajtóba is bekerült az Azomureș füstje

Az egyesült államokbeli The Wather Channel televízió is beszámolt a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari üzemből terjedő sárga füstről, így a világsajtót is bejárta a környezetszennyezés híre. 

kombinat_sarga_fust_2_b

A kombinátnál semmi nem változott a 240 millió eurós környezetvédelmi célokat szolgáló beruházás és az új működési engedély megszerzése óta, legalábbis erről tanúskodnak azok az április végi felvételek, melyek az utóbbi napokban ellepték a közösségi oldalakat.

Bár az ammóniumbűz kevésbé elviselhetetlen, mint a ködös őszi napokon, a narancssárga füst már kilométerekről észlelhető. Miután a helyzetről az amerikai tévéadó is beszámolt, a vegyi üzem vezetősége hírzárlatot rendelt el, és a környezetvédelmi ügynökség sem nyilatkozott.

A hatóság az elmúlt évben 171 alkalommal állapított meg határérték-átlépést, ennek dacára a környezetvédelmi tárca januártól újabb tíz évre meghosszabbította a térség legszennyezőbb ipari egységének működési engedélyét. Év végén az Azomureş svájci tulajdonosai arról biztosították a lakosságot, hogy a termelőegység korszerűsítésével teljes mértékben meg tudnak felelni a környezetvédelmi előírásoknak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »