A világon csak hat olyan ország van, ahol többségében a nőknek van bankszámlájuk

A világon csak hat olyan ország van, ahol többségében a nőknek van bankszámlájuk

Hat országban a nők nagyobb valószínűséggel kapják meg a bérüket utalással, de a fizetés felvételén kívül a számlájukat más célokra már nemigen használják. Világviszonylatban a férfiak 72 százalékának van bankszámlája, míg a nők esetében ez az arány 65 százalék.

A Világbank legfrissebb Global Findex jelentése szerint a világon csak Argentínában, Grúziában, Indonéziában, Laoszban, Mongóliában és a Fülöp-szigeteken élő nőknek van többségében bankszámlája – írja a bbc.com.

A számlatulajdonosok több mint 140 országban férhetnek hozza a számláikhoz, illetve több mint 500 millióan – azaz a felnőtt lakosok 69 százaléka – rendelkezik számlával.

A jelentés szerint azonban a nők továbbra is elmaradnak a férfiaktól: 65 százalékuknak van bankszámlája, míg a férfiak esetében ez az arány 72 százalék.

Hírdetés

Leora Klapper, a Világbank vezető közgazdásza szerint a Fülöp-szigetek esetében a nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak külföldön, számlájukra kapják a fizetésüket, és haza is utalják a keresetüket. A hat országban – Laosz kivételével – inkább a nők kapnak utalással pénzt egy állami program keretében. Mongóliában a nők 43 százaléka számolt be ilyen fizetésről, szemben a férfiak 24 százalékával.

Indonézia esetében nincs jelentős különbség a nemek között az aktív számlák, illetve azoknál a számlák esetében sem, amelyeket az elmúlt évben legalább egyszer használt a tulajdonos.

Ezekben az országokban tehát a nők nagyobb valószínűséggel kapnak fizetést utalással, de a fizetés felvételén kívül a bankszámlájukat más célokra már nemigen használják.

A Fülöp-szigetek kivételével nincs is olyan ország, ahol a nők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek számlával, mint a férfiak. Például Indiában sikerült csökkenteni a nemek közötti különbséget az újonnan nyitott számlák terén, de a nők esetében a bankszámláknak több mint a felében nincs is jelentős pénzmozgás. Klapper szerint ezért Indiában kemény kihívás olyan pénzügyi termékeket bevezetni, amelyeket a nők is használnának.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »