A világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket fogadott el a parlament

A világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket fogadott el a parlament

Az adóbevallások leadására vonatkozó határidőt kitolják, a kis- és közepes vállalkozók pénzügyi támogatást kapnak. A parlament csütörtökön elfogadta a pénzügyminisztérium intézkedéseit, amellyel a COVID-19 nevű betegség terjedésére reagált a tárca.

A törvényjavaslatot gyorsított eljárás keretében vitatták meg. A javaslat mellett szavazott az összes jelenlévő, szám szerint 141 képviselő.

áll a dokumentumban. Az intézkedések a rendkívüli helyzet kihirdetésének napjától, március 12-től annak a hónapnak a végéig maradnak érvényben, amelyikben a kormány visszavonja a rendkívüli helyzetet.

A törvény ezt az időszakot a világjárvány idejeként határozza meg. Az elfogadott jogszabály értelmében

Meghosszabbított határidő vonatkozik a könyvviteli zárlatok, az éves jelentések és a számvevőszéki jelentések leadására is. A módosítás értelmében a harmadik országból behozott egészségügyi felszerelések után nem kell vámot és általános forgalmi adót (áfa) fizetni.

Hírdetés

Felfüggesztik az adóellenőrzéseket és -eljárásokat, kivéve azokat, amelyek pénzvisszatérítéssel járnak. Elhalasztják az adóvégrehajtásokat is. A mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelgarancia vagy a hitelkamatok visszatérítése formájában kaphatnak támogatást. A kormány idén a költségvetési törvényben meghatározott keretet túllépve is vehet fel kölcsönt a költségvetési likviditás biztosítása végett.

A parlament ugyancsak jóváhagyta A munka törvénykönyve módosítását a parlamenti bizottságok által indítványozott módosító javaslatokkal együtt.

Ez csak azokat a szülőket fogja érinteni, akik nem tudnak majd munkába állni, mivel vigyázniuk kell a gyerekre az óvodák, iskolák zárva tartása miatt. Az intézkedés a nevelőszülőkre is vonatkozik.

További újítás, hogy

A járulékok befizetését a válság idején banki átutalással a legcélszerűbb intézni. Kerülni fogják a nyugdíjak készpénzben történő kifizetését is. Egy lehetséges megoldás, hogy a nyugdíjat a nyugdíjas hozzájárulása esetén a gyereke számlájára fogják utalni. A módosítás értelmében eltörlik a késedelmi pótlékok kamatait. Az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a biztosított személy távollétében is elvégezhető lesz a szociális elbírálói tevékenység.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »