A világbajnoki kihívó előtt végzett Rapport Richárd a stavangeri szuperversenyen

A világbajnoki kihívó előtt végzett Rapport Richárd a stavangeri szuperversenyen

A záró fordulóban kikapott a magyar sakkozó, így a második helyről visszacsúszott végül a harmadikra.

Rapport Richárd a harmadik helyen végzett a sakkozók stavangeri szuperversenyén, miután a pénteki, utolsó fordulóban a sötét bábukat vezetve a klasszikus játszmában kikapott az iráni, de francia színekben versenyző Alireza Firudzától a viadal honlapjának beszámolója szerint.

Legyőzője a szerzett három ponttal 18 pontos lett, így megelőzte a magyar sakkozót, aki 16,5 ponttal zárta a hat nemzetközi nagymestert felvonultató versenyt. Rapport a klasszikus partikat tekintve összteljesítményével megdöntötte az eddigi 2763-as magyar értékszám-rekordot, amelyet Lékó Péterrel közösen tartott ez év februárja óta.

A norvégiai szuperversenyen mindenki kétszer találkozott mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdettek végeredményt. A tornagyőzelmet a világbajnoki címvédő, a korábban Stavangerben 2016-ban, 2019-ben és 2020-ban is első norvég Magnus Carlsen szerezte meg 19,5 ponttal úgy, hogy a befejező körben a remit követő rövidített játszmában sötéttel legyőzte világbajnok-jelölt kihívóját, az orosz Jan Nyepomnyascsijt. A két sakkozó ősszel vívja meg párharcát a vb-titulusért.

A torna végeredménye

1. Magnus Carlsen (norvég) 19,5 pont

Hírdetés

2. Alireza Firuzja (francia) 18

3. Rapport Richárd 16,5

4. Jan Nyepomnyascsij (orosz) 12

5. Szergej Karjakin (orosz) 10

6. Aryan Tari (norvég) 7


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »