A világ vezetői is elítélték a támadást

A világ vezetői is elítélték a támadást

A világ vezetői egymás után ítélték el a támadást, és fejezték ki szolidaritásukat Franciaországgal. Barack Obama amerikai elnök közleményben reagált: terrorcselekménynek nevezte a támadást, és segítséget ígért a nyomozáshoz Franciaországnak.

„Mindenki, aki itt van a csúcstalálkozón, megdöbbent a nizzai tömeggyilkos támadás miatt. Szinte nem lehet leírni szavakkal, hogy mi minden köt össze minket francia barátainkkal ezekben a fájdalmas órákban. Ez a szörnyűséges támadás a francia nemzeti ünnepnapon történt, a büszkeség napján, amely most a nagy gyász napja lett” – jelentette ki a német kancellár, Angela Merkel.

Az Európai Tanács elnöke szerint egész Európa számára szomorú nap a mai.

„Tragikus paradoxon, hogy a támadás célpontjai olyan emberek voltak, akik a szabadságot, az egyenlőséget és testvériséget ünnepelték” – mondta az Európai Tanács elnöke.

Az új brit külügyminiszter Boris Johnson Twitter-üzenetében azt írta: sokkolták és elszomorították a szörnyűséges nizzai események.

Barack Obama amerikai elnök közleményben reagált: terrorcselekménynek nevezte a támadást, és segítséget ígért a nyomozáshoz Franciaországnak.

Donald Trump republikánus elnökjelölt Twitter-üzenetében pedig feltette a kérdést: „Mikor fogunk tanulni a szörnyűséges támadásokból? Ez egyre rosszabb lesz.”

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint Franciaországban eddig is folyamatos terrorveszély volt: az elhárítás közlése alapján tíz nagyobb merényletet hiúsítottak meg csak az elmúlt egy évben.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani támadás helyszíne és időpontja is szimbolikus lehet.

„Ha megnézzük az elmúlt időszak terrortámadásait, azoknak mind van egy szimbolikus értéke. Egyrészt nem véletlen, hogy július 14-én történt, ez a Köztársaság ünnepe, a franciáknak a nagy nemzeti ünnepe. Ez már egy szimbólum, a másik pedig a dél part, a délszaki part, látni kell, hogy megint szimbolikusan kiemelt üdülőterület. Ha valami eszünkbe jut Franciaországról az Eiffel-torony mellett, az biztos, hogy a Riviéra” – mutatott rá.

Szűcs Anita hozzátette: ebben a térségben nagyon erős az iszlamista radikalizáció, a dzsihadista szervezetek pedig erős szálakkal rendelkeznek. Nizza lakosságának mintegy tíz százaléka külföldi állampolgár, a legtöbb bevándorló Tunéziából érkezett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »