A világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozta létre Obama

Már Hawaii körül hullámzik a világ legnagyobb tengeri rezervátuma, amely az amerikai elnök rendeletére jött létre. A területe több mint tízszer nagyobb az Adriai-tengerénél, és hétezer faj otthona.

 

A világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozta létre Hawaii körül Barack Obama amerikai elnök.

 

Hétezer faj otthona

 

A politikus egy pénteki rendeletével több mint négyszeresére növelte az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező zóna váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigeteknél elterülő nemzeti parkot.

 

A Fehér Ház szerint a megnagyobbított nemzeti park több mint 7000 fajnak ad otthont, ezek egyharmada csak a Hawaii-szigeteknél honos. A védett fajok közé tartozik egyebek közt ötféle tengeri teknős és több albatroszféle.

 

Vulkánok, kilőtt hadihajók

 

A halászatot a hawaii vizek 60 százalékán betiltó intézkedéssel védeni akarják a tenger alatti vulkánokat és a korallzátonyokat is az ártalmas hatásoktól.

 

A második világháború alatt számos csata színteréül szolgáló térségben sok lelőtt repülőgép és elsüllyesztett hajó, köztük egy amerikai repülőgép-hordozó roncsa található a tengerfenéken. Bár ezek nem esnek védelem alá, a tudomány számára értékes objektumok.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Hawaii-szigetek (Fotó:NASA)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »