A világ legnagyobb búzaexportőrévé nőtte ki magát Oroszország

A világ legnagyobb búzaexportőrévé nőtte ki magát Oroszország

A szárazság nem okozott akkora kárt, mint az elsőre látszott, így az oroszországi össztermés még mindig a 10 éves átlag feletti lesz.

Az Amerikai Egyesült Államok földművelésügyi minisztérium (USDA) legfrissebb jelentése szerint Oroszországban a tavalyi rekordhoz képest 12 százalékkal kevesebb búza és 20 százalékkal kevesebb árpa teremhet – írja az Agrárszektor.

A cikk szerint a búzából 68,5 millió tonnát, az árpából 16,8 millió tonnát várnak. Emellett 11,8 millió tonna kukoricára van kilátás. A kedvezőtlen időjárás miatt az exportálható gabonamennyiség csaknem 4 millió tonnával csökkenhet, de még így is 41 millió tonna feletti árutömegről van szó.

Hírdetés

A szárazság nem okozott akkora kárt, mint az elsőre látszott, így az oroszországi össztermés még mindig a 10 éves átlag feletti lesz. A kivitel 80 százalékát a búza teszi ki. A legnagyobb vásárlóik Egyiptom, Törökország és Vietnám.

Oroszországban az óriási gabonamennyiség a rendelkezésre álló nagy területtel magyarázható, ugyanis az átlaghozamok 3 tonna alatt vannak búzából és 4 tonna alatt kukoricából.

Állattenyésztésükben a takarmányadagok gabonatúlsúlyosak, hiszen ez az alapanyag bőven a rendelkezésükre áll, azonban vitaminokból, ásványi anyagokból, aminosavakból és erjesztő baktériumokból erősen behozatalra szorulnak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »