A világ legmagasabb óriáskereke: az Ain Dubaj

A világ legmagasabb óriáskereke: az Ain Dubaj

Csütörtöktől látogatható a világ legnagyobb és legmagasabb óriáskereke, az Ain Dubai, azaz a Dubaj Szeme.

Az új rekorder 250 méterrel magasodik a föld fölé, ezzel maga mögé utasítva az eddigi aranyérmes, 167,6 méteres Las Vegas-i High Rollert, és négyszer magasabb, mint a 60-65 méteres Budapest Eye – írja a Magyar Nemzet.

Jól szemléltetik méreteit az Ain Dubai honlapján elérhető adatok, amelyek szerint például: 

És hogy mindez mennyibe került? 

Hírdetés

A dél-koreai és amerikai cégek által tervezett és épített objektum költségeit 270 millió dollárra (81 milliárd forintra) becsülik.

Az óriáskerék teljes kapacitáson 48 kapszulájában összesen 1400 látogatót tud fogadni. A híres Bulewaters Island mesterséges szigetről csodás panoráma kínálkozik a város nevezetességeire. Egy kört nagyjából 38 percig élvezhetnek azok, aki nem szenvednek tériszonytól. Hamdan bin Mohammed bin Rasid al-Maktúm dubaji koronaherceg – vagy ahogy a közösségi médiában ismert, faz3 – már ki is próbálta a város új látványosságát, sőt kissé tovább merészkedett:

az egyik kapszula tetején fogyasztotta el reggeli kávéját.

A Dubai Ain honlapja szerint egy jegy átszámítva nagyjából 10-15 ezer forintnak felel meg. De van lehetőség privát kapszula bérlésére is, a légkondicionált, kisebb bárral, étkezővel felszerelt kabinokat akár születésnapok, eljegyzések lebonyolítására is ajánlják. Persze az eredeti árak többszöröséért, a plusz csomagért például 400 ezer forintot kell kifizetni.

Az újabb rekorddöntő beruházással az Egyesült Arab Emírségek nem titkolt célja, hogy a térség turisztikai központja legyen. Az országban az idegenforgalom már eddig is a GDP nagyjából 12 százalékáért felelt, de a koronavírus-járvány az Öböl menti országot sem hagyta érintetlenül. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »