A világ legjobb régészeti projektjei közé választották az alsónyéki feltárásokat

A világ legjobb régészeti projektjei közé választották az alsónyéki feltárásokat

A világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották a 2006 és 2009 között végzett alsónyéki ásatásokat Sanghajban – mondta el Osztás Anett ásatásvezető régész hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az M6-os autópálya építését megelőző feltárások európai jelentőségű felfedezéseket hoztak felszínre a Kr. e. 6-5. évezredből. Az ásatás nemzetközi szinten is figyelmet keltett, egy sanghaji szakmai fórumon a világ legjobb tíz régészeti projektje közé választották. A Sanghaji Régészeti Fórumot kétévente rendezik meg és az alsónyéki ásatás field discovery kategóriában került a díjazottak közé.

Hírdetés

Az ásatások négy évet vettek igénybe, körülbelül 2300 sírt tártak fel és több mint százezer leletanyag került elő – mondta el az ásatásvezető. Hozzátette: a munkába számos specialistát is bevontak, hiszen a genetikai vizsgálatok egy-két évet vesznek igénybe, de értelmezésük sokkal tovább is eltarthat.

Az alsónyéki ásatásokon végzett mérések szerint további feltáratlan házak, sírok vannak a környéken – jegyezte meg a régész.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »