A világ háborúban áll

A világ háborúban áll

A világ háborúban áll, de ez nem vallások közötti háború – hangsúlyozta Ferenc pápa, akit a lengyel közszolgálati televízió tudósítója idézett, miután szerda délután a pápai gép leszállt a krakkói Balice-repülőtéren.

A tudósító szerint – aki azoknak az újságíróknak az egyike volt, akik a repülőgépen kísérték a pápát lengyelországi zarándoklatra  –  a szentatya fájdalmát fejezte ki az utóbbi időben egyre gyakrabban ismétlődő európai támadások miatt, külön is említve a keddi normandiai késelés áldozatául esett lelkész tragikus esetét.

“A világ háborúban áll, mivel elvesztette a békét” – mondta a katolikus egyházfő még a gép fedélzetén az őt kísérő újságíróknak, így a lengyel tévétudósítónak is. Hangsúlyozta ugyanakkor: nem vallások közötti háborúról van szó, hanem az érdekek érvényesítéséért, a pénzszerzésért és az anyagi eszközök birtoklásáért folytatott háborúról. Minden vallás a békét óhajtja, mások azok, akik háborút akarnak.

Ferenc pápa megismételte azt a korábban már többször – többek között az idei januári békevilágnapi üzenetében is – hangoztatott fejtegetését, miszerint immár egyfajta harmadik világháború zajlik, csak éppen “darabokban”. Ezzel arra utalt, hogy a terrorista cselekmények és ezek tragikus következményei, a helyi háborúk, az emberrablások, a személyek etnikai vagy vallási okból történő üldözése most már kiterjed a világ minden részére.

A tévétudósító szerint a katolikus egyházfő azt a véleményét is megosztotta az újságírókkal, hogy a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra (IVT) érkező fiatalok “reményt adnak” a világnak. “Olyan dolgokat mondanak nekünk, amelyek örömöt és békét hoznak számunkra” – tette hozzá.

Ferenc pápa ötnapos lengyelországi zarándoklatának fő célja a kedden megnyitott, vasárnapig tartó IVT-n való részvétel. Az IVT a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik.  A programsorozat hétvégi csúcseseményeire – a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn  szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére – mintegy másfél millió résztvevőt várnak. Az ITV-t szigorú biztonsági intézkedések kísérik.

Készen kell állni a háborúk elől menekülők befogadására

Készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására – hangsúlyozta Ferenc pápa abban a beszédben, amelyet lengyelországi zarándoklata elején szerdán a krakkói Wawel várban mondott.

A katolikus egyházfő szerda délután érkezett Krakkóba a Balice-repülőtérre, ezután Wawelben többek között Andrzej Duda lengyel elnök, Beata Szydlo kormányfő, valamint Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek fogadta őt.

A világ előtt álló mai kihívásokról szólva a pápa a “migráció összetett jelenségét” boncolgatta. “Ennek megoldása bölcsességet és irgalmasságot követel, hogy felülkerekedjenek a félelmen és megvalósítsák a nagyobb jót” – mondta. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a szolidaritás “az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott” emberekkel.

Nemzetközi együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy sikerüljön orvosolni a konfliktusok és háborúk tragikus következményeit, annak a sok embernek a helyzetét, akik lakhelyük, hazájuk elhagyására kényszerültek.

A vendéglátó országról beszélve, a katolikus egyházfő hangsúlyozta: fel kell tárni a Lengyelországból való kivándorlás okait, “elősegíteni azoknak az embereknek a visszatérését”, akik erre igényt tartanak.

Az egyházfő kiemelte: első alkalommal látogat Kelet-Közép-Európába. II. János Pál pápa történelemfelfogására, valamint a lengyel történelemben hagyományosan megnyilvánuló nyitottságra, humanizmusra utalva a elmondta: a felsőbbrendűség komplexusától mentes önazonosság-tudat elengedhetetlen ahhoz, hogy a nemzeti közösséget a saját emberi, társadalmi, politikai, gazdasági és vallási örökségére alapozva szervezzék. Vagyis – mint fogalmazott – úgy kell alakítani a társadalmat és a kultúrát, hogy e közösség hű maradhasson a hagyományokhoz, ugyanakkor nyitott legyen a megújulás és a jövő előtt.

Ferenc pápa szerint az önazonosság-tudat fontos a nemzetközi együttműködés területén a mások önazonosságának tiszteletben tartása szempontjából is.

Nem lehetséges a párbeszéd, ha nem egymás önazonosságának az elismerésén alapul.

A katolikus egyházfő továbbá elmondta: az egyéni és a társadalmi életben egyaránt létezik “jó és a rossz emlékezet”. A pápa “a jó emlékezet” gyümölcseként említette azt a második világháború utáni lengyel-német megbékélést elindító levelet, amelyet a lengyel püspökök a II. vatikáni zsinat során a német püspöki karhoz intéztek. A pápa utalt még a lengyel katolikus egyház és az orosz ortodox egyház 2012-ben aláírt közös nyilatkozatára, amely a lengyel és az orosz nemzet közötti megbékélést indította el.

A pápa kifejtette: a lengyel nemzet ebben a két esetben megmutatta, “hogyan lehet fejleszteni a jó emlékezetet, és hogyan lehet elutasítani a rosszat”.

Andrzej Duda üdvözlő beszédében elmondta: a lengyelországi pápazarándoklat “azt a jót tartalmazza, amelyre annyira nagy szükség van a mai világban”. “E világ láttán újból kiáltani szeretnénk +szálljon le a te lelked, és újítsa meg a föld színét+” – utalt Duda II. János Pál azon legendás szavaira, amelyeket a néhai pápa első lengyelországi zarándoklata során mondott, és melyeket sokan a kommunizmus bukásának előjeleként értelmeznek.

Ferenc pápa ötnapos lengyelországi látogatásán részt vesz a kedden megnyitott, vasárnapig tartó krakkói Ifjúsági Világtalálkozón (IVT). Ez a rendezvény a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. A programsorozat hétvégi csúcseseményeire – a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére – mintegy másfél millió résztvevőt várnak. Az ITV-t szigorú biztonsági intézkedések kísérik.
   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »