A világ egy rizikókkal teli korszak felé tart

A világ egy rizikókkal teli korszak felé tart

A környezeti és biztonsági fenyegetések veszélyes kombinációja összetett kockázatot jelent a világbékére nézve – állítja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett jelentése, amelynek szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a politikusok és az intézmények még nincsenek felkészülve a „kockázatok új korszakára”.

A jelentések szerint a környezetben keletkező válságok, mint a klímaválság, a források csökkenése, a fajok kihalalása, mindez más biztonsági krízisekkel és egyéb fenyegetésekkel párosul. Példának hozták Szomáliát, amelyben a szárazság a szegénység és a gyenge kormány tényezői azt eredményezték, hogy egy terrorista csoport vette át az irányítást az országban. Közép-Amerikára is hatással van a klímaválság. A gabonafélékre vonatkozó valuták, valamint az erőszak és a korrupció fokozták a migránsok beáramlását az Egyesült Államokba.

Hírdetés

Sok szakértő állítja, hogy kritikus ponton vagyunk. Vagy hagyjuk, hogy a környezeti válságok szabadon folytatódjanak, vagy azonosítjuk a problémát és csinálunk vele valamit” – mondta a SIPRI igazgatója Dan Smith. Hozzátette, a felismerés akkor érkezett, mikor a nemzetközi politika is borzasztó állapotban van. A nagyhatalmak közti kapcsolatok szerinte „toxikusak és veszélyesek”, a populizmusé és a nacionalizmusé a terep.
A környezeti fejlemények hasonlóan aggasztóak. „Az éghajlatváltozás következtében gyakoribbá és intenzívebbé válnak az olyan szélsőséges időjárási események, mint a viharok és a hőhullámok, ami csökkenti a fontos élelmiszernövények terméshozamát, és növeli a terméskiesés kockázatát” – figyelmeztetnek a jelentés szerzői. Gyors átmenetet sürgetnek a „zöld gazdaságra”, de szerintük ennek tisztességesen és békésen kell történnie.

Az emberiségnek megvan a tudása és a képessége arra, hogy kijusson ebból a zűrzavarból” – jegyzi meg Smith. Most azonban cselekvésre van szükség. Minden nap, ami halogatással telik, csak nehezíti a munkát” – zárta a SIPRI vezetője.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »