A VII. Szól a fülemüle döntőjén – A tiszta forrásból merítettek

A VII. Szól a fülemüle döntőjén – A tiszta forrásból merítettek

„Csak az a nép tud tisztelni más népeket – azok szokásait, hagyományait –, amely a sajátját is megbecsüli” – kezdte Illyés Gyulát idézve ünnepi köszöntőjét Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke az immáron hetedik alkalommal megszervezett „Szól a fülemüle” kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató ötletgazdája a vasárnapi döntő megnyitóján. – Mi ilyenek vagyunk, mondta. A hagyományápolás terén az elnök asszony a tiszta kútfőből való táplálkozás fontosságára figyelmeztetett. Örömmel konstatálta, hogy 30 évvel ezelőtt – a Mojszejev-stílust, a műnépiességet legyőzve – Kárpátalján is felszínre tört a tiszta forrás, melyből a vizet a rendezvény fővédnökei, Pál Lajos és Katalin fakasztotta, s a vezetésükkel azóta igen sokan meríthettek abból.

Többek között azok a felkészítők is, akik továbbadták tudásukat. Ma pedig azok mutatják be produkciójukat, akikben vérré vált ez a tiszta víz. Orosz Ildikó arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy az ő feladatuk megőrizni és továbbadni eleink örökségét, s azt kívánta, hogy a pandémia helyett a népi hagyomány terjedjen, amit ha az egymás mellett élő nemzetek is elkapnak, akkor sokkal szebb és békésebb élet költözik erre a vidékre.

A népi kultúrában tükröződik a múltunk, s csak erős hagyományokra alapozva tudunk igazi jövőt építeni, fogalmazott Váradi Natália, a tehetségkutatót szervező „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, aki nagy szeretettel köszöntötte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában összesereglett néptáncosokat, népzenészeket, vendégeket és a Magyarországról érkezett szakértő zsűritagokat.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja abbéli örömének adott hangot, hogy a „kárpátaljai magyarság fővárosában” immáron sokadik alkalommal találkozhatnak a népzene és a néptánc szerelmesei. A nagy érdeklődés is mutatja, hogy mekkora jelentőséggel bír a magyar néphagyomány őrzése, amely összefogja a nemzetet, egységesít minden magyar embert itt, a Kárpát-medencében s a nagyvilágban. Identitásunk, az anyanyelv, a magyar kultúra, a néphagyomány tartja meg a magyar nemzetet, s a nemzeti közösségeknek gondoskodniuk kell arról, hogy magas szinten műveljék és továbbadják ezt a hatalmas nemzeti kincset, fogalmazott a diplomata.

Pál Katalin, kiemelve a szakmaiság és az alázat fontosságát, köszönetet mondott az itteni hagyományőrzők áldozatos munkájáért, akik továbbviszik a megkezdett munkát. Ehhez kívánt további erőt és kitartást Pál Lajos, a zsűri elnöke is.

És nem volt könnyű dolga a szakmai értékelő csapatnak, hisz az elődöntőben sikeresen bemutatkozó néptáncosok és népzenészek a döntőt megelőző kétnapos edzőtáborban még inkább tökéletesítették produkcióikat Szokolik Melinda és Szokolik Szabolcs kétszeres aranysarkantyús táncosok, illetve a Flaska Banda vezetésével. A 46 produkció megtekintését követően aztán a következő döntés született:

A legnépesebb néptáncegyüttesek kategóriájában a 12–16 évesek korcsoportjában első helyen a téglási Orchidea végzett, második lett a Derceni Gyöngyös Bokréta, a harmadik helyet pedig a técsői Nereszen néptáncegyüttes szerezte meg.

Hírdetés

Ugyanezen kategória 7–11 évesei között a técsői Nereszen hagyományőrzők vitték el a pálmát, őket a viski Szivárvány táncegyüttes kis csoportja és a téglási Eszterlánc követte.

A táncospárok közül ezúttal a viski Imre Kiara és Ambrus Hanna produkciója nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Második helyen Bocskai László és Lázár Alexa (Peterfalva) végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén péterfalvai Bocskai Dávid és Szabó Annamária állhatott fel.

A hangszeregyüttes kategóriában a Viski Harmonika Trió diadalmaskodott. Második lett a Kokas Népzenei Tehetséggondozó és Fejlesztő Jótékonysági Alapítvány zenekara, valamint a Havasi Orsolya irányította Aprócska citera együttes. A harmadik helyen Marosi Milán és Bocskai László (Péterfalva), illetve a Fülemüle Band (Visk) végzett.  

Hangszeres szólista kategóriában Dzjapko Rebeka (felkészítő Dzjapko Zsuzsanna) végzett az első helyen, a másodikon Hadar Lara Martina (felkészítő Bíró-Szanyi Anikó) és Turjanica Emília (felkészítő Kokas Károly), Szeles Roland (felkészítő Becske Adrienn) pedig a harmadik lett.

A győztesek különböző táborozási lehetőséget nyertek, illetve meghívást kaptak a XIV. Kárpátaljai Népzenei Találkozóra (Péterfalva).

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület jóvoltából két produkció 50 és egy pedig 20 ezer forintot kapott, illetve egy 20 000 forintos vásárlási utalványt ajánlott fel népviseletekre a Tánctanoda Tehetséggondozó Szervezet. A hangszeres szólistaként nyertes Dzjapkó Rebeka pedig egy igen értékes hegedű tulajdonosává válhatott.

A tehetségkutató megvalósulását a Magyar Kormány a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatja. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület.

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »