A vihar miatt 73 centit kilendült a Balaton vize

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize – írja az Időkép.

Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa közölte: az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés.

A tavon ismert jelenség, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, és ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt csütörtökön is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott.

A legnagyobb kitérés idején, este 6 órakor Keszthelyen extrém alacsony, 48 centiméteres vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, 121 centiméteres árvizet, miközben a tó átlag vízállása 90 centiméter maradt. A kilendülés mértéke így 73 centiméter, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 centiméteres kilendülést is mértek.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »