A veteránok orvosi ellátását kifogásolták Obamának

A veteránok orvosi ellátását kifogásolták Obamának

MTI nyomán

Egy öngyilkos veterán özvegye arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy tegyen meg mindent a katonák lelki, mentális egészségének érdekében. Az elnök katonákkal és katonacsaládokkal beszélgetett. Virginiában. A veteránok és családjaik elégedetlenek a kormányzat által nyújtott egészségügyi ellátással. Obama kérdésre, hogy ha lányai katonák akarnának lenni, engedné-e nekik, azt válaszolta, „menjenek csak”.

Obama azon az informális találkozón beszélt a többi között a terrorizmusról és az amerikai veteránok helyzetéről, amelyet a CNN hírtelevízió szervezett szerdán este a virginiai Fort Lee katonai bázison, ahol az elnök katonákkal és katonacsaládokkal találkozott. A meghívottak – a műsorvezető rövid bevezetője után – kérdéseket, nem egyszer számonkérő kérdéseket tettek fel az elnöknek, elsősorban a veteránok helyzetéről.

Egy fiatalasszony például arról kérdezte: hogyan lehetséges, hogy a nyilvános fogadkozások és ígéretek ellenére, a veteránok orvosi ellátása enyhén szólva is kívánnivalókat hagy maga után. A kérdező férje – Irakot megjárt katona -, ugyanis a hanyag orvosi ellátás miatt halt meg rákbetegségben, mert például a Veteránügyi Minisztérium hibájából egy évet kellett várnia a szükséges vizsgálatra. Egy másik asszonynak a férje, aki a háborúkban szerzett traumatikus élményei miatt öngyilkos lett, arra kérte Obamát, hogy tegyen meg mindent a katonák lelki, mentális egészségének érdekében. Az elnök mindkét asszonyt “együttérzéséről biztosította”, de a veteránok ügyeiért felelős minisztériumot lassan haladó óceánjáróhoz hasonlítva leszögezte: a változások lassan történnek meg.

Egy asszony, akinek a 19 éves fia Bagdadban halt meg kilenc évvel ezelőtt, arról faggatta Obamát: miért is nem akarja a terrorizmust összekapcsolni az iszlámmal. Az elnök mindenekelőtt közölte: ezt politikai ellenfelei és kritikusai szokták emlegetni, de mindenesetre ő nem is tartja célravezetőnek az ilyen megfogalmazást. “Ha ezeket a terroristaszervezeteket iszlám terroristáknak nevezzük, akkor barátaink és szövetségeseink világszerte úgy értelmezhetik, hogy valamiképpen maga az iszlám vallás terrorisztikus” – magyarázta Obama. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kiforgatja, elferdíti az iszlám vallást azért, hogy gyilkolhasson.

Az elnök – kérdésre válaszolva – kitért a szíriai helyzetre is, és védelmébe vette álláspontját, miszerint az amerikai kormány, bár szeretné megállítani a vérfürdőt, nem akar még jobban beavatkozni. Azt mondta: a nagy nemzetek rendszerint akkor kerülnek bajba, amikor túlterjeszkednek. Jemenre és Líbiára utalva hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államoknak nem lesz meg a kapacitása arra, hogy valamennyi bajban lévő országot felügyelje és irányítsa.

Végül megkérdezték tőle: mit mondana a lányainak, ha be akarnának lépni a hadseregbe? “Hogy menjenek csak!” – válaszolta Obama elnök.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »