A veszélyhelyzet anélkül is véget érhet, hogy a parlament külön foglalkozna vele

A veszélyhelyzet anélkül is véget érhet, hogy a parlament külön foglalkozna vele

Nyitókép: TASR

A veszélyhelyzet anélkül is véget érhet, hogy a parlament külön foglalkozna vele. A veszélyhelyzet befejezése többféleképpen történhet: az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a parlamentnek összes se kellene ülnie, és véget érne a 20 napos határidő lejárta után. Ebben az esetben a jelenleg aktuális veszélyhelyzet május 18-án fejeződne be. Ondrej Dostál (SaS) és Juraj Šeliga (Za ľudí) szerint a veszélyhelyzet befejezésével a kijárási- és a gyülekezési tilalom is véget érne.

Dostál szerint három lehetőség van a veszélyhelyzet befejezésére.

„Az egyik lehetőség szerint a kormány maga döntene a veszélyhelyzet befejezéséről. Ez lenne a legjobb és a leglogikusabb megoldás“

– mondta.

Hírdetés

A másik lehetőség, hogy a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szavazás során nem fogja megszavazni a hosszabbítást. A harmadik lehetőség pedig az, hogy a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban már nem ül össze, és a 20 napos határidő lejárta után a veszélyhelyzet véget ér.

„Igen, ez is egy lehetséges megoldás. Ez azt jelentené, hogy 20 nappal a hosszabbítás után, május 18-án véget ér a veszélyhelyzet“

– erősítette meg Dostál.

Juraj Šeliga sem lát okot a veszélyhelyzet további meghosszabbítására. Šeliga arra az alkotmánytörvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy amennyiben a parlament 20 napon belül nem hagyja jóvá a veszélyhelyzet meghosszabbítását, annak automatikusan vége szakad. A képviselő úgy véli, ezzel kapcsolatban a parlamentnek már nem is kellene üléseznie.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »