A veszélyes hulladékkal dolgozó cégeknek és az államnak közösen kell állniuk a környezetszennyezés kármentesítési költségeit

A kiskunhalasi rákkeltő veszélyes hulladék története már a sokadik eset (lásd még Illatos út és Balmazújváros), amely felveti, hány, ehhez hasonló telep lehet még az országban. Kiskunhalason mindenféle műszaki védelem nélkül több száz tonnányi veszélyes hulladék van a szabad ég alatt már 5 éve, veszélyeztetve a környezeti élővilágot és a lakosságot. Az ilyen esetekkel szemben fel kívánunk lépni, illetve meg akarjuk akadályozni ezek kialakulását.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Ezért az Országgyűlésben a környezetvédelemmel foglalkozó ellenőrző albizottság elnökeként önálló bizottság felállítását kezdeményezem, amely a Magyarországon felhagyott veszélyeshulladék-tároló telepekkel foglalkozna, ezeknek a számát, állapotát mérné fel, és azt, milyen törvényi beavatkozásra lenne a szükség ahhoz, hogy ne a lakosságnak vagy a civil szervezeteknek kelljen felhívnia a figyelmet a szabadon tárolt, hegyekben álló hordókra.

Ennek érdekében a veszélyes hulladékkal dolgozó működő vállalkozásoknak megfelelő pénzügyi garanciát kell nyújtaniuk egy olyan alaphoz, amelyből finanszírozni lehetne a tevékenységükből származó esetleges következményeket. Másrészt az államnak állnia kell az elhagyott, már megszűnt telepeken az azonnali kárrendezést, mégpedig azért, mert évről évre növekszik a kockázata annak, hogy olyan szennyeződés következik be, amely már visszafordíthatatlan következményekkel járna.

2010 óta fokozatosan csökken a kármentesítésre szánt források aránya, jelenleg nincs a költségvetésben kármentési alapra szánt pénz. Ezért lehetővé kell tenni, hogy már jövőre is álljon rendelkezésre forrás a kármenetesítésre, hogy folytathassuk azt a tevékenységet, amelyet több évtizede elkezdtünk. Hogy egy egészségesebb környezetben élhessünk.

Az általam kezdeményezett országgyűlési eseti bizottság szakértők bevonásával mérné fel azokat a telephelyeket, amelyek még kockázatot jelentenek, s a végén a Parlament elé terjesztenénk javaslatunkat mind a szükséges törvénymódosítások, mind a pénzügyi garanciákat illetően. Ennek érdekében hívjuk fel a kormánypárti képviselőket, hogy támogassák a kezdeményezésünket. Egy ilyen ügy mellé oda kell, hogy álljanak, hiszen hazánk jövőjéről van szó. Nem aktuálpolitikai céllal, hanem hazánk jövőért aggódva.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »