A vérszegénység gyakori jelei

A vérszegénység gyakori jelei

A vérszegénység gyakran alattomosan bújik meg, mivel olyan tüneteket okoz, amelyek akár a helytelen életmóddal és a túlzott stresszel is összefüggésbe hozhatóak. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az állandó fáradtság, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás mögött akár anémia is állhat.

Az agy és az izomzat csökkent oxigénellátottsága miatt az állandó fáradtság az anémia egyik legtipikusabb tünete, legyen szó akár vashiányos vérszegénységről, akár B12-vitamin- vagy folsavhiányról. Sokszor ez a panasz jelenik meg először, különösebb stresszhelyzet, alváshiány és extra testmozgás nélkül is – írja a Házipatika.com.

A National Heart Lung and Blood Institute (NHLBI) kutatásai szerint a vérszegénység komoly befolyást gyakorol a szív- és érrendszerre, mivel a hemoglobin előállításához szükséges a vas, amely oxigént szállít a tüdőből a szervekhez. Ez azt jelenti, hogy vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér kevés vörösvértesttel rendelkezik, ami hatással van a szív- és érrendszer állapotára is. A szapora szívverés annak az eredménye, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.

Hírdetés

A fejfájásnak számtalan oka lehet, kezdve az alváshiánytól az időjárási frontokon át az elégtelen folyadékpótlásig. Azonban ha a panasz gyakran, huzamosabb ideig és visszatérően jelentkezik, úgy érdemes kivizsgáltatni, ugyanis könnyen lehet, hogy vérszegénység okozza. Ez egy egyszerű vérvétellel kideríthető, és táplálkozással, illetve a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.

Ínyünk állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról, így komoly figyelmeztető jel, ha megváltozik a színe. Amennyiben már szinte fehér, úgy az vérszegénységről árulkodik (minél világosabb, annál súlyosabb a vérszegénység), mivel ekkor kevés vörösvértest van jelen. Ezért az íny világosabbá válik, még akkor is, ha az érintett nem lesz sápadtabb a megszokottnál.

Akárcsak az íny, a nyelv is fontos információkat hordoz az állapotunkról. Vérszegénység esetén ugyanis a nyelv gyulladásba kerül, emiatt vörössé válik, megduzzad, ráadásul kellemetlen égő érzés is kíséri. Ez a tünet leggyakrabban a vashiányt és a megaloblasztos vérszegénységet jelzi – mondta el dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »