A versenyképesség növelése lassú, de elkerülhetetlen feltétel a felzárkózáshoz

A versenyképesség növelése lassú, de elkerülhetetlen feltétel a felzárkózáshoz

Intézkedések nélkül nem tartható fenn a GDP 4 százalékos emelkedési üteme.

– mondta a Világgazdaságnak Dunai Gábor, az OTP Bank makrogazdasági elemzője. Magyarország potenciális növekedése napjainkban 2-3 százalék körülire tehető. Ennél most gyorsabb a gazdasági teljesítmény, de külső sokk vagy gazdaságpolitikai impulzus nélkül nem lehet tartani az ütemet, és sok múlik mind a konkrét intézkedéseken, mind a végrehajtásukon. Dunai Gábor hozzáfűzte:

Nem zárja ki egymást, hogy a GDP-növekedés élénkítése mellett az államháztartás egyenlegének javítása is megvalósuljon – tette hozzá az OTP Bank elemzője. Az amerikai Republikánus Párt gyakran – a legutóbbi adóreformnál is – használja azt az érvelést, hogy az adócsökkentéssel serkentett gazdasági növekedés végül a magasabb bevételeken keresztül kitermeli a csökkentés fedezetét, azaz a GDP-növekedés költségvetési serkentése a deficit mérsékléséhez vezet, ám az intézkedéseket utólag értékelve látható, hogy ritka az ilyen eset. Dunai hangsúlyozta:

a reformok rövid távon emelhetik a kiadásokat, és rontják a költségvetés egyenlegét, de ha jól költik el a többletforrást, az később megtérülhet. Az adósság 38 százalékra csökkentésének terve kapcsán az elemző arról beszélt, hogy egy hatékony reformcsomagnak köszönhetően a tervezettnél gyorsabban építhető le az adósság, de 12 évre előre nehéz pontos számokat adni.

Hírdetés

Nehéz megítélni, mennyire reális a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felvázolt makropálya, mivel nem ismertek az intézkedéscsomag részletei – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Magasabb tőkefelhalmozással és technológiai haladással elérhető, de problémás megítélni a makropálya realitását. Az elemző arra is figyelmeztetett, hogy a 4 százalék feletti növekedéshez számos intézkedés szükséges, de ezek pár éven belüli teljes megvalósulása nem bizonyos.

A reformcsomag kritikus pontjai a versenyképességet javító intézkedések, ahol Virovácz Péter szerint nem lehet egyik napról a másikra, hirtelen javítani, ráadásul a magyar kkv-k jelentős lemaradásban vannak a nagyvállalatokhoz képest.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »