A vérhígító szedése így hat az étrendre

A vérhígító szedése így hat az étrendre

Jóllehet számos betegség megelőzésében életmentő jelentőséggel bírnak a vérhígító gyógyszerek, egyes élelmiszerek fogyasztása felerősítheti vagy mérsékelheti a hatásukat.

Amikor egy páciensnek véralvadásgátló gyógyszert írnak fel, általában tájékoztatják arról, hogy amíg a gyógyszert szedi, oda kell figyelnie az étrendje összeállítására. Bizonyos élelmiszerek és italok ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek pozitív vagy negatív irányba módosíthatják a gyógyszer hatását – írja az amerikai Mayo Klinika tájékoztató oldala. Ugyanakkor nem érdemes a gyógyszer hatását csökkentő élelmiszereket teljesen kizárni az étrendből – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Az alvadásgátló készítmények megakadályozzák a vérrögök kialakulását, és ezzel mérséklik a trombózis vagy stroke kockázatát. Az úgynevezett „K-vitamin-antagonista” készítmények azáltal eredményezik a vér konzisztenciájának változását, hogy blokkolják a vér sűrűségét fokozó K-vitamin hatását. Mivel a K-vitamin nagy jelentőséggel bír a szív és a csontrendszer egészségének fenntartásához, ezért nem szabad arra törekedni, hogy teljesen kiiktassuk az étrendből. Férfiak számára naponta 120 mikrogramm, nőknek naponta 90 mikrogramm K-vitamin bevitele ajánlott.

A következők ételek tartalmaznak nagyobb mennyiségű K-vitamint (ezzel fokozzák a véralvadást): kelkáposzta, kivi, spenót, bimbós kel, leveles kel, mángold, brokkoli, spárga, szója, valamint a petrezselyem, a fejessaláta, a vöröskáposzta és a zöld tea. Ezekkel ellentétes hatású, tehát növeli a vérhígító hatását a fokhagyma és a grapefruit, az italok közül az áfonyalé és az alkohol.

Némi odafigyeléssel elérhető, hogy a K-vitamint tartalmazó, egészséges ételek kis mennyiségű, de rendszeres fogyasztásával megfelelően beállított véralvadási szintet érjenek el a betegek, amit az időszakosan végzett vérvizsgálatok során a vér sűrűségét jelző INR-érték igazolhat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »