A védelmi tárca cáfolta, hogy Szlovákia F-35-ös vadászgépeket vásárolna

A védelmi tárca cáfolta, hogy Szlovákia F-35-ös vadászgépeket vásárolna

Ahogy arról korábban az iDnes cseh hírüngyökség iinformációi szerint a szlovák kormány fontolgatta, hogy az eredetileg megrendelt amerikai F-16-os vadászgépek helyett ötödik generációs F-35-ös vadászgépeke vásárolna végül az erdeti, 2018-ban megkötött szerződés keretében. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter cáfolta az értesülést, kijelentette, hogy semmi ilyesmiről nem folynak tárgyalások.

Az F-16 Block 70/72-es vadászgépek a széria legújabb tagjai, így egyáltalán nem számítanak elavultnak. Szlovákia még 2018-ban kötötte meg a megvásárlásukról szóló szerződést, ami 14 gépről szól 1,6 milliárd euró értékben. A gépeket még csak most gyártják, leghamarabb 2024-ben fogja megkapni őket Szlovákia, de a szlovák pilóták átképzése már jó ideje elkezdődött.

Naď hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem került terítékre az F-16-osok beváltása F-35-ösökre.

Hírdetés

“Egyrészt, jóval drágábbak lennének, és mi igyekszünk takarékoskodni. Másrészt, az F-16 Block 70/72-es tényleg csak egy lépésre van az F-35ösöktől. Nem a top csúcstechnológiát kapjuk meg, de még mindig csúcstechnológia lesz, amely megközelíti az F-35-ösöket”

fogalmazott Naď, hozzátéve, hogy csere esetén talán még 2028-ra sem érkeznének meg az új vadászgépek Szlovákiába, mert sokan állnak sorba az ötödik generációs F-35 vadászgépekért.

Megjegyezte, hogy a szóban forgó cikk valószínűleg azért született, hogy tematizálja Csehországban az F-35-ösök beszerzését, mivel ott már a politika szintjén zajlanak a viták a kérdésről.

Teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »