A Vatikán a homofóbia elleni törvénytervezet módosítását kéri az olasz kormánytól

A Vatikán a homofóbia elleni törvénytervezet módosítását kéri az olasz kormánytól

A szentszéki államtitkárság június 17-én juttatta el tiltakozását nagykövetén keresztül az olasz kormányhoz, mivel a „gendertörvényként” emlegetett olasz törvénytervezet sérti a katolikus egyház szabadságát. A dokumentum egyes pontjainak módosítását kérik.

A nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést szabályozó törvénytervezetet a római parlament balközép többségű alsóháza november elején megszavazta. A törvényjavaslat jelenleg a felsőház előtt áll, a szavazás időpontjának kitűzésére várnak.

A Szentszék kifejezte aggodalmát, amiért a törvényjavaslat több ponton korlátozza a katolikus hívek véleményalkotási szabadságát, megsérti az Olaszország és Vatikán közötti egyezményt. A kérdéses elemek szemben állnak a szabad szerveződésre, nyilvános vallásgyakorlásra, a papi és püspöki szolgálat végzésére vonatkozó 1984-es megegyezéssel. A szentszéki dokumentum kiemeli, hogy az úgynevezett Zan-törvény (a jogszabályt kezdeményező Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt politikusa) félő, hogy megsérti a katolikus hívek, társulatok és szervezetek teljes körű szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát a szóbeli, írásbeli és bármilyen más kifejezési formára vonatkozóan. Az olasz kormányhoz eljuttatott tiltakozásban a Vatikán a tervezet módosítását szorgalmazza.

A törvénytervezet a büntetőtörvénykönyv diszkriminációra vonatkozó részét kívánja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést kiegészítették a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval súlyosbító körülményként.

Utóbbiak esetében a diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönbüntetést és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból erőszakra felbujtók vagy az azt elkövetők számára. Hasonlóképpen hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető szervezetek, mozgalmak tagjaira.

Hírdetés

Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat, transzneműeket tömörítő LMBT-közösség tagja. Javaslatai között szerepel egy nemzeti nap bevezetése a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára. A tervezet nem menti fel a katolikus iskolákat a nemzeti nap megtartása alól.

Korábban már az Olasz Püspöki Konferencia is aggodalmát fejezte ki a baloldali olasz kormány által tervezett homofóbia-ellenes törvény miatt. A főpásztorok szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit és a véleményalkotást sújthatja. Ezt mutatja a más országokban bevezetett homofóbia-ellenes jogszabályok tapasztalata – írták közleményükben az olasz püspökök. Úgy vélik, hogy a tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok jelenleg is megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözés megelőzésére és megfékezésére.

A katolikus egyház mellett a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki a törvénytervezettel kapcsolatban. A jobboldali pártok szintén ellenzik többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »