A vasutak 353 milliós veszteségét nyelné le a gazdasági minisztérium

A vasutak 353 milliós veszteségét nyelné le a gazdasági minisztérium

A Szlovák Vasút (ŽSR) és a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) idei költségvetésében nincs olyan mennyiségű forrás, amely teljes értékű működésüket fedezné anélkül, hogy a vonatjáratokat ne kellene leállítaniuk. A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium (MDV) ezért finanszírozná a hiányt, mondta a minisztérium Kommunikációs Osztálya.

A közlekedési tárca tavaly év vége óta tárgyalásokat folytat a pénzügyminisztériummal, hogy alátámasszák a közlekedési minisztérium ezen társaságok finanszírozására irányuló elgondolását. A közlekedési tárca rámutatott mindkét vállalat igényeire, amelyek hosszú távon alulfinanszírozottak.

Ezzel egyidőben, mindkét vállalat a közlekedési minisztériummal együttműködve keresik a hatékony megszorító intézkedéseket, egy szélsőséges forgatókönyv megakadályozása érdekében. Néhány megtakarítást már az első hónapokban sikerült elérni, de ezek a megtakarítások nem elegendőek a működés fenntartásának fedezésére és az idei év jóváhagyott költségvetésükben sincs erre fedezet

– állítja a közlekedési minisztérium.

Hírdetés

A vasúttársaságok hiányának fedezésére az idei évre szóló költségvetés módosításával lenne lehetőség.

A javaslat szerint kifednék a 2019 és 2020 években keletkezett veszteséget 353 millió euró magasságáig.

Az utalás feltételeiről viszont még nincs meg az egyezség a minisztériumok és a vasúti társaságok között.

A költségvetés módosítását már jóváhagyta a kormány, kedden a parlamentben arról fog szólni a vita, hogy a módosítást gyorsított eljárásban tárgyalják-e.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »