A várospusztító hiperliberális, Demszky Gábor tehetett keresztbe az 1956-os ünnepségnek

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester (SZDSZ) is ösztöndíjas kutatója annak a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központnak, amelyről tegnap kiderült, hogy nem rendez tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából, pedig erre a magyar nagykövetség állítólag felkérte – tudta meg a Magyar Nemzet.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A lap megkereste Budapest hírhedt ex-főpolgármesterét, aki azonban nem válaszolt. Meglepően a Népszabadság írta meg, hogy rendezvény megtartására a részben költségvetési finanszírozású intézmény hivatalosan a nyár elején kapott felkérést a magyar nagykövetségtől, múlt heti elutasító döntésük pedig váratlanul érte a magyar felet, amely elvileg már a konferencia programjára és a résztvevők személyére is ajánlást tett.

A Magyar Nemzet szerint a központ elvileg azért is mondott nemet, mert aggodalmat keltett, hogy esetleg olyan magas rangú személyt küldenek Magyarországról, akinek „tudományos munkássága méltatlan a Wilson központ színvonalához”.

Arról azonban nem tett említést a Népszabadság, hogy a Wilson központ ösztöndíjas kutatói közt találjuk a volt főpolgármestert is. Az ő tudományos munkássága feltehetően méltó a Wilson központ színvonalához.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a Népszabadság diadalittasan számolt be arról, hogy 2006-ban, amikor a szocialista Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, a konzervatív vezetésű Egyesült Államokban emlékévet szenteltek az 56-os forradalom 50. évfordulójának. Ám azt már nem tették hozzá, hogy ezzel egy időben itthon demonstrációk zajlottak az akkori miniszterelnök ellen, amelyek szétoszlatásához a rendőrség többek közt gumilövedékeket, vízágyút és lovas rendőröket is bevetett. Az utcai harcokban több civil maradandó sérülést szenvedett, Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt azonban állami elismerésben részesítették.

2006 novemberében Demszky Gábortól mint főpolgármestertől vehette át a Budapestért díjat „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért”, egy évvel később pedig Szent György-díjat kapott. -jegyzi meg a lap.

Demszky Gábort mi is megkerestük, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy milyen témában kutat, mennyi ösztöndíjat kap, valamint érdekelt volna, hogy személyesen lobbyzott-e azért, hogy ne szervezzenek 1956-os emlékünnepséget.

(MNO)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »