A város és az egyházmegye újjászületésének 300. évfordulója Temesváron

A város és az egyházmegye újjászületésének 300. évfordulója Temesváron

Október 16-án, vasárnap a temesvári Szent György-székesegyházban ünnepi szentmisét mutattak be Temesvár és a Bánság török uralom alóli felszabadulásának 300. évfordulója alkalmából, amely egyben a város és az egykori csanádi egyházmegye újraszületésének évfordulója.

Roos Márton megyéspüspök meghívására az évfordulós ünnepi liturgia főcelebránsa Miguel Maury Buendía bukaresti pápai nuncius volt. A szentmisén több katolikus egyházmegye főpásztora és az egyházmegye papsága koncelebrált. A szentmise zenei szolgálatát a Chorus&Capella Ecclesiae Cathedralis adta, Johann Fernbach karvezető és Walter Kindl székesegyházi karnagy vezetésvel.

A Temesvári Római Katolikus Püpsökség a jubileum alkalmából október 12-18. között számos rendezvénnyel emlékezik a török uralom alóli felszabadulásra. Október 12-én a püspökség temesvári székhelyén nyílt kiállítás Temesvár 1716. Egy európai város kezdetei címmel, október 14-15-én pedig Temesvár 1716-2016. Egy európai történet címmel a Román Tudományos Akadémia városi székhelyén tartottak nemzetközi konferenciát.

Az egyházmegye, az Egyházmegyei Egyházzenei Hivatal, a Banatul Filharmónia és a Nyugati Egyetem Zenefakultása közös szervezésében október 18-án, kedden a székesegyházban hangversennyel zárul a jubileumi programsorozat.

Forrás és fotó: E-communio.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »