A válságnak vége. Egyezségre jutott a kormány és az orvosszakszervezet

A válságnak vége. Egyezségre jutott a kormány és az orvosszakszervezet

A kormány és az orvosszakszervezet szombati ülésén megoldották az orvosok bérezésének kérdését, és megegyezésre jutottak – tájékoztatott Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök. Az egészségügyi minisztérium november 28-án, hétfőn terjeszti a parlament egészségügyi bizottsága elé az elfogadott változtatásokat. Az egészségügyi dolgozóknak stabilizációs járadékot fizetnek ki.

„A válságnak vége, nem kell a kórházak összeomlásától tartanunk, ugyanis megállapodtunk. A memorandum nyolcadik pontjáról is sikerült megegyeznünk, ez a legnagyobb kompromisszum, amit elérhettünk“

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány engedett a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) követelésének, amely 40 millió eurós többletkiadást követelt az államtól.

2023. január 1-jétől az orvosi minimálbér együtthatója a szakvizsgával (atesztáció) rendelkező orvosok átlagbérének 2,5-szerese, míg a szakvizsgával nem rendelkező orvosoknál a 1,5-szerese lesz. Ezenfelül a a ledolgozott évekkel arányosan is emelkedik majd a fizetés. A szakvizsgával nem rendelkező orvosok fizetését az átlagos fizetés 0,015-szörösével kell emelni minden év gyakorlat után, a szakvizsgával rendelkező orvosokét pedig 0,025-szörösével 30 év után. 2025. január 1-jétől a szakvizsgával rendelkező orvosok ledolgozott éveinek együtthatója 30 év után az átlagkereset 0,03-szorosára emelkedik.

Hírdetés

„Az összes többi egészségügyi dolgozó számára a stabilizációs támogatása továbbra is érvényben marad” – hangsúlyozta Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter. A támogatást december végéig fogják kifizetni. Azokat az egészségügyi dolgozókat érinti, akik aláírják a megállapodást, és ez év december 1-jén érvényes munkaviszonyuk lesz a kórházban. Az összeg 5000 euró lesz. Lengvarský hozzátette, az egészségügyi tárca az elkövetkezendő napokban az orvosok munkaszerződéseinek előkészítésén fog dogozni.

A LOZ vezetője, Peter Visolajský arra kéri a képviselőket, hogy támogassák a törvénymódosítást, egyúttal felszólította őket, hogy felelősen járjanak el a költségvetés elfogadásáról szóló szavazásnál. Tekintettel arra, hogy egyes kórházak december 1-jétől törölték a tervezett műtéteket, biztosított arról, hogy az orvosok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegek az ígéretek szerint kapjanak időpontot. Egyúttal felszólította a külföldön dolgozó orvosokat és medikusokat, hogy térjenek vissza Szlovákiába.

  „Örömmel üdvözlünk titeket mint új kollégákat, mindent megtettünk azért, hogy jobb körülményeket teremtsünk nektek”

– mondta.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »