A vallási közösségek vezetői tiltakozásukat fejezik ki jelképeik kigúnyolása ellen

Közös nyilatkozatot adtak a ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyar Izraelita Hitközsége és a Magyarországi Muszlimok Egyháza.

Nyilatkozat
Vallási közösségek vezetőiként tiltakozásunkat fejezzük ki a vallási jelképek, szentségek és szent helyek meggyalázása, kigúnyolása ellen.
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT)
Steinbach József református püspök, elnök
Dr. Fischl Vilmos főtitkár
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)
Dr. Veres András katolikus püspök, elnök
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ)
Heisler András elnök
Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH)
Győrfi László választmányi elnök
Magyarországi Muszlimok Egyháza
Sulok Zoltán Szabolcs elnök

„Magyarországon mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, ez a létezésünk egyik alapfeltétele. Ehhez hozzátartoznak jelképeink, szentségeink és szent helyeink, amelyeket nem lehet sem meggyalázni, sem elítélni, sem pedig gúny és nevetség tárgyává tenni” – egészítette ki azt megkeresésünkre Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára.

Mint mondta, fontos, hogy a MEÖT tagegyházai mellett az MKPK elnöke és más világvallások vezetői is aláírták a nyilatkozatok, ez a közös üzenet emlékeztet a vallásszabadság valódi jelentésére. „Azt szerettük volna, hogy mondanivalónk egyértelmű és világos legyen – a kevesebb pedig néha több. Ebben a gondolatban minden benne van, amit szeretnénk az olvasók szívére helyezni” – hangsúlyozta Fischl Vilmos.