A vállalkozók sokkal nagyobb eséllyel maradnak meg a szülőföldjükön

A vállalkozók sokkal nagyobb eséllyel maradnak meg a szülőföldjükön

Erről Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt tegnap délután, a komáromi Tiszti pavilonban rendezett Év vállalkozója verseny döntőjén. A felvidéki magyar vállalkozók bemutatkozási lehetőségét biztosító rendezvény célja, hogy elősegítse a vállalkozók közti együttműködést, kapcsolatrendszerük bővítésével, illetve fontos szerepet kap a résztvevők szakmai fejlesztése is. A versenyt harmadik alkalommal rendezték meg; az idei téma: vállalkozói sikerek Covid idején.

A két év kényszerszünet után újra meghirdetett eseményen jelen volt többek között Czimbalmosné Molnár Éva és Hajnal Virág a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályától, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

A helyettes államtitkár köszöntőjében rámutatott,

Szilágyi Péter úgy fogalmazott, a vállalkozók közössége egy olyan erőforrás, amely komoly jelentőséggel bír a magyar nemzet gyarapodásában. „A külhoni magyar vállalkozók körében az egyik legerősebb a ragaszkodás a szülőföldhöz” – húzta alá.

Ezt a tényt felméréseik is megerősítik, melyek azt mutatják, a külhoni magyar vállalkozók 90 százalékban magyar munkavállalókat alkalmaznak, ezzel is erősítve az intézményrendszert. Ezen felül a külhoni magyar vállalkozók 60 százaléka, a magyar családi vállalkozóknak pedig 76 százaléka nem tervezi elhagyni a szülőföldjét, míg ez az arány a diákság körében már csak 25 százalékos – jegyezte meg.

– fűzte hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkárság által támogatott Év Vállalkozója versenyről szólva elmondta, képes jó gyakorlatokat bemutatni, ezért rendkívül hasznos, hiszen ezekből tanulni lehet, követendő példákat mutat.

Hírdetés

Az esemény megnyitóján Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt, az elmúlt két év a koronavírus-járvány következtében rendkívüli kihívások elé állította a vállalkozókat is, ám egyúttal bírálta a szlovák kormány válságkezelését, amely gyakorlatilag semmilyen hatékony segítséget nem nyújtott a vállalkozók részére, ellenben folyamatos bizonytalanságban tartotta az embereket az állandóan változó feltételrendszer miatt.

Megköszönte viszont a magyar kormány hathatós támogatási programjait, amelyeknek köszönhetően megvalósul a magyar nemzet egysége, vélekedett. „Köszönöm a magyar nemzetben való gondolkodást” – fogalmazott Forró, aki szerint fontos, hogy a magyar kormány Kárpát-medencei szinten, határokon átívelően gondoskodik a magyarokról.

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége rendezésében megvalósuló esemény házigazdája, Iván Tamás elnök a rendezvény megnyitóján elmondta, az elmúlt két évben nem volt olyan időszak, amelyben nyugodtan és biztonságban lehetett volna előre tervezniük.

„Azokat a vállalkozásokat díjazzuk, amelyek nem csak túlélték ezt az időszakot, hanem előbbre is léptek. Az általános gazdasági helyzetkép kapcsán megemlítette, a járvány alatt a szlovák kormány ahelyett, hogy mérsékelte, vagy legalább stabilizálta volna a helyzetet, az inkompetenciájával értékelhetetlen döntések sorozatát hozta meg.

„Gyakorlatilag magára hagyta a vállalkozókat a kormány” – fogalmazott, hozzátéve, szövetségükön keresztül, a magyar kormány támogatásának köszönhetően számos konkrét programmal tudták támogatni a felvidéki vállalkozókat a járvány alatt is.
Az idei verseny kapcsán megjegyezte, nagyon nehéz, válságos időket éltek meg a vállalkozások, de pontosan arra az attitűdre van szüksége a felvidéki magyaroknak, amellyel minden nehézség ellenére vállalkozóink helytállnak.

A verseny döntőjében 11 vállalkozó mutatkozott be, emellett a programot színesítette Gyurta Dániel és Győrfi Pál előadása is. A négy fős zsűri (Hajnal Virág és Czimbalmosné Molnár Éva mellett Marcinkó Adrián, a 2017-es év vállalkozója díj nyertese, illetve Czomba Csaba, a Kárpát-medencei Vállalkozók Nemzeti Fórumának elnöke) végül különdíjat, három, az Év kétnyelvű vállalkozása és három Év vállalkozása díjat osztott ki. Bozi Arnold vállalkozása, a WHC Slovakia, Halász Béla Upland GroupKft.-je, illetve Csernus Károly borászata az Év kétnyelvű vállalkozása díjat vihette haza.

Az Év vállalkozója díj nyertesei, akik pénzjutalomban is részesültek: harmadik helyen végzett Cseh Károly Danum Kft.-je, Putz Erik és Vanyek Roland Cstudios vállalkozása, második díjazott Halász Béla vállalkozása lett, míg az első díjat a Csernus Winery vihette haza. A zsűri különdíját Putz Erik és Vanyek Roland Cstudios vállalkozása nyerte el.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »