A vállalkozások állják a szociális intézkedéseket

A vállalkozások állják a szociális intézkedéseket

A szlovákiai vállalkozói környezet az elmúlt több mint tíz évben látványosan romlott, ami egyre több ember kedvét veszi el a vállalkozástól. A kormány ezért egy újabb vállalkozásösztönző akciótervvel rukkolt elő, amelynek a megvalósítására a közelgő választás miatt azonban már nem maradt sok ideje.

Magas adó- és járulékterhek, bonyolult hivatali ügyintézés, követhetetlen törvénymódosítások – a fiatal szlovákiai vállalkozók ezeket tartják a legnagyobb akadályoknak a munkájuk során. 
Semmi nem változott
A fiatalokat legutóbb három éve kérdezték arról, mi a véleményük a szlovákiai vállalkozói környezetről, a Fiatal Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZMPS) – a Slovak Business Agency ügynökséggel együttműködve – ezért idén megismételte a felmérést. Az 1000 fős reprezentatív mintában szereplők kétharmada 30, egyharmaduk pedig 40 évnél fiatalabb vállalkozó, miközben a felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy az elmúlt három évben alig javult a helyzetük, a vállalkozók ugyanazokkal a problémákkal kénytelenek szembenézni, mint pár évvel ezelőtt. „A felmérés eredménye egyáltalán nem lepett meg bennünket. Ha csak a jogi környezetet vesszük alapul: a vállalkozókat érintő tíz legfontosabb törvény közül egyet-egyet átlagosan 10 naponta módosítanak” – nyilatkozta Ján Solík, a ZMPS elnöke.

A vállalkozók gyakorlati tapasztalata is igazolja a felmérés eredményeit. Olvasónk, Langermann Szilvia, a Power Coatching társaság tulajdonosa a bürokráciát tartja az egyik legnagyobb problémának. „A könyvelés, az adóhivatallal való kommunikáció, az állami szférával való hihetetlenül bonyolult elektronikus kommunikáció mind megnehezíti a vállalkozók életét. Akinek nincs pénze arra, hogy asszisztense legyen, az nap mint nap mást sem tud csinálni, csak a papírmunkát intézni. Nekem egy alkalmazottamnak ez a munkája, és reggeltől estig nap mint nap van mit csinálnia” – mondta Langermann Szilvia. 

Hírdetés

Ján Anguš, a Fusakle.sk alapítója szerint hatalmas nehézségeket okoznak a túl gyorsan változó törvények. „Nagy probléma, és sokan vannak ezen a véleményen, hogy a törvények és előírások változtatásáról soha nem tárgyalnak azokkal, akiket ez érint. Nagyon szép dolog, hogy szociális államban élünk, hogy vannak ingyenvonatok és üdülési utalványok, de az állam ezeknek az intézkedéseknek a kiadásait rendszerint velünk fizetteti meg” – mondta Ján Anguš, aki szerint a további hatalmas probléma épp a vállalkozók költségeinek és kiadásainak aránytalan emelése az állam részéről. „Hiába dolgozok ki egy tervet, miből, hogyan szeretnék gazdálkodni ebben az évben, a változó törvények és szabályok miatt úgy megugranak a kiadások, hogy gyakran nem is tudunk rá reagálni. Például már csak az, hogy az egyszeri kiadások, illetékek sokszor rendszeresre változnak is igazolja, hogy mennyire átláthatatlan ez a rendszer” – fűzte hozzá a Anguš.

Nem csupán a fiatal vállalkozók panaszkodnak azonban a vállalkozói környezetre: 13 szlovákiai munkáltatói szervezet és kereskedelmi kamara már két héttel ezelőtt közös nyilatkozatban hívta fel a politikusok figyelmét az áldatlan helyzetre, amely szerintük az ország versenyképességét is veszélyezteti. A vállalkozók képviselői húsz pontban foglalták össze a követeléseiket, amelyekkel szerintük változtatni lehetne a helyzeten. Ők is a szédületes ütemben változó jogi környezetet tartják a legnagyobb problémának. Rastislav Machunka, a Munkáltatók Szövetségének (AZZZ) az alelnöke szerint az elmúlt időszakban a parlamenti képviselők egyre kaotikusabb javaslatokkal rukkolnak elő, így gyakran már a kormány sem tudja, mit fogadtak el a parlamentben. A vállalkozók képviselői továbbra is súlyos kritikával illetik azonban a katasztrofális jogérvényesítést, a merev munkapiaci szabályokat és az oktatási rendszert is.

A szaporodó panaszokra időközben a gazdasági minisztérium is kénytelen volt reagálni. A szaktárca egy 39 pontos javaslatcsomaggal rukkolt elő, aminek a megvalósításával szerinte sikerül javítani a vállalkozói környezeten. „A célunk, hogy növeljük Szlovákia vonzerejét a befektetők és vállalkozók számára” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter. 
A javaslatcsomagot szerdai ülésén a kormány is elfogadta. A tervezett intézkedések között szerepel az is, hogy a jövőben átgondoltabban módosítják a vállalkozókat érintő jogszabályokat, nagyobb figyelmet szentelnének azonban az iskolaügynek is, olyan intézkedéseket hozva, amelyeknek köszönhetően az oktatási rendszer hatékonyabban szolgálhatná ki a munkáltatók elvárásait. Így például minimum a negyedével emelnék a műszaki és természettudományi szakokra jelentkezők támogatását, nagyobb figyelmet fordítanának azonban az idegen nyelvek oktatására is. Žiga szerint tisztában vannak azzal, hogy jövőre parlamenti választás lesz, ezért szeretnének a lehető legnagyobb támogatottságot szerezni javaslatuknak az ellenzék körében is.
Hogy a vállalkozói környezet javítását célzó intézkedésekre szükség van, azt a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) felmérései is alátámasztják. „A vállalkozói környezet PAS által kidolgozott indexe a 2006-os 126,5 pontról az idei első fél évre 42,69 pontra esett vissza” – nyilatkozta Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója. Így azon sem szabadna csodálkoznunk, hogy a Statisztikai Hivatal adatai szerint Szlovákiában tavaly 304 ezer egyéni vállalkozó volt, csaknem a negyedével kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »