A vállalatok 63%-a kedvezően értékeli Szlovákia gazdasági helyzetét

A vállalatok 63%-a kedvezően értékeli Szlovákia gazdasági helyzetét

POZSONY. Szlovákia jelenlegi gazdasági helyzetét a megkérdezett külföldi vállalatok 63 százaléka pozitívan értékeli, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A Szlovákiában befektető külföldi vállalatoknak csupán 3 százaléka tartja kifejezetten rossznak a hazai helyzetet.

A gazdasági helyzet javulására a következő évben a vállalatok 41 százaléka számít. A megkérdezettek fele nem számol a gazdasági helyzet változásával.

A vállalatok a saját fejlődésükkel kapcsolatban még optimistábbak: a cégek 44%-a számol a helyzet javulásával, és csupán 8%-uk vár rosszabb gazdasági évet. A vállalatok 47%-a szeretné emelni az alkalmazottainak a számát, és 41%-uk emelné a befektetéseit.

A megkérdezettek Szlovákiát általában véve a második legvonzóbb befektetési területnek tartják Közép- és Kelet-Európában. A korábbi évekhez hasonlóan ismét Csehország volt az első helyen, és a harmadik és negyedik helyet Észtország, illetve Szlovénia foglalta el. Azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a jelenlegi körülmények között újra befektetnének az országban, stabilan 80 százalék.

Hírdetés

A befektetők negatívumként említették, hogy nincs elegendő munkaerő, továbbá, hogy jelentősen emelkedett a minimálbér, és hogy törvényből adódó kötelességük bérkiegészítést adni az éjszakai és hétvégi munkáért.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan vélekednek a megkérdezettek a korrupció elleni harcról Szlovákiában, a befektetők a legrosszabb értékelést adták 2004 óta, amióta végeznek ezzel kapcsolatos felméréseket.

A felmérést 2018 februárjában és márciusában végezték, és ebben 131 Szlovákiában működő vállalat vett részt, amelyek 82%-ának van résztulajdonosa más európai országból. A megkérdezettek az ipari (43,6 %), kereskedelmi (19,9 %) és szolgáltatási (36,6 %) szektorból voltak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »