A vagyonosok profikra bízzák a befektetési döntéseket

A vagyonosok profikra bízzák a befektetési döntéseket

A vagyonnal, annak megőrzésével, illetve gyarapításával már nem biztos biztos, hogy az örökösök személyesen akarnak bíbelődni.

Átalakulóban van a vagyonos ügyfelek igénye a pénzügyi szolgáltatások terén: a korábbi aktív vagyonkezelés iránt egyre kevesebben érdeklődnek, a felgyorsult piaci környezet okán egyre többen akarják szakértőkre bízni a portfóliókkal kapcsolatos befektetési döntéseket. Kállay András, az Erste csoport private banking kompetenciaközpontjának vezetője szerint a generációváltás után még inkább előtérbe kerülhet ez a fajta szolgáltatás, hisz

Hírdetés

Az Erste anyavállalata már tizenöt éve elindította a Diszkrecionális Portfólió Menedzsment (DPM) üzletágát, s 5,5 éve Magyarországon is elérhető a szolgáltatás. Thomas Bobek, az Erste csoport DPM-vezetője szerint alapként határozták meg, hogy az ügyfelek a szolgáltatáson belül valóban úgy érezzék, a preferenciáik és kockázati hajlandóságuk alapján egyedi befektetési politika mellett fektethetik be a pénzüket. Az akkor megfogalmazott elvekre ma alapvetően ráerősít a MiFID II. szabályozás, csakugyan minden ügyfélnek egyedi megoldást kell kínálni – emlékeztetett Kállay András. A szakember szerint a DPM lehet a magyar piacra jellemző csapdahelyzetből kivezető út is.

Cserébe ezért negyedévente valóban alapos tájékoztatást kapnak a portfólió aktuális állapotáról, a tanácsolt változtatásokról. Szerencsére – mondta Kállay András – a honi DPM-portfóliók teljesítménye lehetővé tette a jutalékok kifizetését, hisz a mintegy ezer hazai DPM-ügyfél az átlagos pb-kliensekhez képest nagyobb mértékben – jellemzően 20–45 százalékban – választ részvénybefektetést, a piacok teljesítménye pedig szép hasznot hoz az ügyfeleknek.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »