A vadászok meg a politikusok kaszálnának csak?

A vadászok meg a politikusok kaszálnának csak?

Egy kormánypárti javaslat átengedné a vadászatokból származó állami bevételeket a vadászkamarának. Az ellenzék korlátozta volna azt, hogy mire költhetik az így befolyt pénzt, de a javaslatot a Fidesz és a KDNP leszavazta. Az LMP most attól tart, hogy a módosítással csak a kormánypárti politikusok és vadászok járnának jól.

A vadászkamarai törvény módosításairól vitáztak a mezőgazdasági bizottság tagjai, a jogszabály a jövőben lehetővé tenné, hogy az állam lemondjon a vadászatok után beszedett több százmillió forintos bevételről az Országos Magyar Vadászkamara javára.

„Tekintve a beterjesztőket, Semjén és Lázár urat, akik elhíresültek arról, hogy nagyszabású vadászatokon szeretnek részt venni, él az ember fejében, hogy biztos, hogy jól lesznek-e elköltve ezek a pénzek, és nem afrikai luxusvadászatokra vagy terepjárók vásárlására lesznek elköltve” – így Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság alelnöke.

Az LMP-s Sallai R. Benedek olyan módosítót terjesztett a testület elé, amely csak meghatározott feladatokra engedné elkölteni a pluszbevételeket. A kormánypárti képviselők elutasították a javaslatot, szerintük ezt a feladatot a vadászati kamara ellenőrző testülete látja majd el. „Ha olyan pénzfelhasználás történik, amire ellenzéki képviselőtársaim utaltak, akkor azt az fb jelzi becsületes tagjain keresztül a plenáris ülésnek, és azt mondja, »ez nem lehet, ezt a pénzt innen vissza, ezt kizárom a tagjaim sorából, és mindent megteszek, hogyha nem helyes pénzfelhasználás történt«. Magyarul elégségesnek láttuk a kamara belső szabályzatát a helyes pénzfelhasználás követésére” – jelentette ki Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke.

Sallai R. Benedek szerint bevételekből olyan pályázati rendszert alakítanak ki, amely a vadászatra jogosultak számára lesz hozzáférhető élőhelyfejlesztésre. „Ez a vadgazdálkodási törvény év eleji elfogadásával már azt jelenti, hogy 2017-től új vadászatra jogosultak jelennek meg. Most a fideszes vezetők és kormánypárti vadászok helyezkednek, hogy húsz évre bebetonozzák magukat egy vadászterületre. Évi százmilliót bonyolító vadászterületek kormányközeli emberekhez kerülhetnek, és ha a vadászkamara megsegíti ezeket a vadászatokat, azok ellehetetlenítik az összes többi vadászatra jogosultat. Tehát itt semmi másról nincs szó, mint a pénzek kimentéséről” – hívta fel a figyelmet az LMP-s képviselő.

Ha a módosításokat az Országgyűlés elfogadja, kötelezővé válhat a vadászkamarai tagság a sportvadászok számára is, emellett az érdekképviselet jelentős többletforráshoz juthat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »