A Váci Egyházmegyei Karitász is részt vesz az induló országos iskolakert-fejlesztési programban

A Váci Egyházmegyei Karitász is részt vesz az induló országos iskolakert-fejlesztési programban

Országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a saját ilyen témájú kezdeményezéseik összehangolása érdekében.

A négy szervezet együttműködésének alapja az iskolakertek iránti elkötelezettségük, ami tükröződik eddigi kezdeményezéseikben: az Agrárminisztérium 2018-ban „Városi agrárpolitika” elnevezéssel szakpolitikai programot fogadott el; az Iskolakertekért Alapítvány szakmai-módszertani fejlesztéseket dolgozott ki és iskolakert-hálózatot épített; a Váci Egyházmegyei Karitász az egyházmegye területén végzett iskolakert-népszerűsítő és szakmai támogató munkát, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt Nógrád megyében elindította a  „Földforgatók” nevű agrár-pályaorientációs pilot programot.

Az Agrárminisztérium január 14-én tájékoztatta az MTI-t, hogy az országos iskolakert-fejlesztési program első részeként 2019 januárjában Iskolakerti Alapozó Alprogram indul, amely külön kategóriában támogatja a 2018 őszén útjára indított „Földforgatók” programba bevont iskolákat is. Az országos program második részeként iskolakerti tematikus modulokat dolgoznak ki, hogy minél több intézmény megtalálja a saját pedagógiai céljainak és helyzetének megfelelő lehetőségeket.

Hírdetés

A szaktárca közleményében hangsúlyozta: az iskolakert nyitottságra, türelemre, felelősségvállalásra, öngondoskodásra nevel, felkelti az igényt az egészséges élelmiszerek iránt, valamint nyitottá tesz a mezőgazdasági és környezeti témájú pályaválasztás iránt. Az iskolakert gondozásával a gyerekek megtanulják természeti környezetük helyes és tudatos használatát, alapvető természettudományi tapasztalatokat szereznek, és lehetőségük adódik a gyakorlatban kipróbálni, élő folyamatok során alkalmazni a tanórákon tanultakat.

Forrás: MTI; Váci Egyházmegyei Karitász

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »