“A V4 nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit” – mondta az Orbán Viktor elűzésére felszólító cseh házelnök. Kollár egyetértett vele

“A V4 nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit” – mondta az Orbán Viktor elűzésére felszólító cseh házelnök. Kollár egyetértett vele

Az elmúlt hetek egyik központi híre a cseh kormányzópártok politikai vezetőinek Magyarország- és V4-ellenes retorikája volt. Csehországban Andrej Babiš választási kudarca után jelentős, főleg ideológiai eltolódások adódtak a retorikában. Ennek egyik példája volt Markéta Pekarová-Adamová, a cseh képviselőház elnökének kijelentése, miszerint a “magyaroknak is el kéne űzniük a maguk Babišát” az országuk éléről a tavaszi választásokon.

A brüsszeli arroganciát idéző kijelentés egyébként az ötpárti cseh kormánykoalíció egy kicsi, nem túl jelentős pártjának képviselőjétől származik, ám jóval nagyobb gond, hogy a magát konzervatívnak valló ODS sem határolódott el tőle – pedig erre még Václav Klaus is felszólította a kormány tagjait. Pekarová-Adamová pedig ma, január 17-én és 18-án Szlovákiába látogatott, és találkozott Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel, és Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel.

“Sok közös témát találtunk, többek között a világjárvány, az atomenergia, az áremelkedés és az infláció kapcsán. Úgy gondolom, hogy az együttműködés országaink között továbbra is kiváló lesz. Nagyon örülök, hogy jól megértettük egymást a Slavkovi Hármakat és a V4-en belüli további együttműködésünket illetően”

fogalmazott közös sajtótájékoztatójukon Kollár. Ez az egyetértés azonban a folytatást illetően nem túl bíztató.

Adamová Pekárová ugyanis az újságírók kérdésére reagálva arról beszélt, hogy a

“a V4 hasznos és jó csoportosulás, de nem szolgálhatja egyetlen ország érdekeit”.

Hírdetés

Aztán gyorsan hozzátette, hogy nem gondol egy konkrét államra sem, csak általánosan. Ám a kérdés Magyarországra vonatkozott, így egyértelmű, hogy szándékos volt a válasz megfogalmazása, amely azt  a hatást akarta kelteni, hogy “az egy ország érdekeit szolgál V4” problémája létezik.

Ez újabb nyílt támadás volt a Visegrádi Csoport ellen, főleg, hogy pár perccel korábban a Slavkovi Hármak (Szlovákia, Csehország, Ausztria) együttműködését pozitívan emelte ki. Az is beszédes, hogy az újságíró konkrét kérdésére, miszerint fenntartja-e állítását Orbán Viktor kapcsán, megkerülte.

Ráadásul, Boris Kollár házelnök nem ellenkezett, bár annyit azért sikerült elérni, hogy Pekárová Adamová nem vonhatta be Szlovákiát is a Magyarország elleni cseh retorikába.

Egy nappal később, kedden Pekárová-Adamová Eduard Heger szlovák kormányfőnél tette tiszteleté, és a híradások szerint a kétoldalú együttműködésről, a járványról, a gazdasági újraindításáról, európai és biztonságpolitikai témákról egyeztettek.

A V4 és az S3 külön kiemelése elmaradt, Heger általánosságban méltatta a két ország véleményegyezésének előnyeit.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »