A V4 közlekedési miniszterei nyilatkozatot írtak alá a visegrádi gyorsvasútról

A V4 közlekedési miniszterei nyilatkozatot írtak alá a visegrádi gyorsvasútról

A Visegrádi Négyek országainak közlekedési miniszterei kedden, Pozsonyban megerősítő nyilatkozatot írtak alá a Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország gyorsvasúttal való összekötéséről. A tervek szerint a négy ország fővárosait 300 km/órás sebességet lehetővé tevő vasútvonallal kötnék össze. Ez lenne a visegrádi gyorsvasút.

A projekt kezdeményezője Magyarország volt, Szlovákia némi vonakodás után szintén támogatta az ötletet, bár többnyire az illetékesek többnyire azzal érveltek, mennyivel könnyebb lesz eljutni Prágába…

A visegrádi miniszterek a nyilatkozat mellett ismét hangsúlyozták, hogy a V4 egyhangúan ellenzi az uniós büdzsé közlekedési infrastruktúrára szánt részének visszavágását.

A miniszterek kiemelték, hogy mind a négy ország ugyanolyan pozitívan tekint a gyorsvasút projektjére.

Hírdetés

„A szakmai előkészítő bizottságok munkája már megkezdődött, a következő lépés a megvalósíthatósági tanulmány”

jelentette ki Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy a gyorsvasúttal a V4-en belüli légiforgalom gyorsaságával fognak versenyezni.

A hatástanulmány elkészültéig releváns költségbecslés még nem látott napvilágot. Azt azonban már tudni lehet, hogy a V4 uniós forrásokat is szeretne lehívni a projekt megvalósításához.

Érsek említést tett még a közlekedési bírságok határon átnyúló  behajtásának fontosságáról, és uniós szintű törvényi szabályozást sürgetett az olyan sofőrökkel szemben, akik sztrádadíj fizetése nélkül használták az adott ország gyorsforgalmi útjait és autópályáit.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »