A tűzoltók a karácsonyi tűzveszélyre figyelmeztetnek

A tűzoltók a karácsonyi tűzveszélyre figyelmeztetnek

POZSONY. A közelgő karácsonyi ünnepek és újév alkalmával a tűzoltók ajánlásokat tettek közzé arra nézve, hogyan töltheti el a lakosság biztonságban az ünnepeket.

A tűzoltók szerint nagy kockázatot jelent többek közt a karácsonyfa megvilágítása. Ezért kizárólag tanúsítvánnyal ellátott karácsonyfa gyertyákat, illetőleg díszítő kivilágítás használatát ajánlja. „Abban az esetben, ha a lakásban senki nem tartózkodik, a gyertyákat ki kell kapcsolni, vagyis lekapcsolni az áramforrásról” – ajánlják megjegyezve, hogy a forgalmazó utasításait ajánlatos betartani.

A tűzoltók nem javasolják az égők vagy a karácsonyfa gyertyák vezetékét érintő szakszerűtlen beavatkozásokat. Hangsúlyozták, a karácsonyfát a fűtőtestektől vagy nyílt tűztől kellő távolságban, megfelelően tágas helyiségben kell elhelyezni.

Háztartási balesetek

A tűzoltók a forró zsiradék okozta égési sebekre, illetőleg az ünnepi ételek készítése közben előforduló kockázatokra is felhívják a figyelmet. A készülő ételt felnőttek felügyelete nélkül semmiféle körülmények között nem ajánlatos a tűzhelyen hagyni.

Óvnak az égett és túlhevült olaj ismételt használatától, mely lángra is lobbanhat. Az égő olajt semmi esetre sem szabad vízzel oltani, de például egy törülközővel vagy törlővel le lehet fojtani a lángokat.

„A nem használt konyhai segédeszközöket ki kell kapcsolni az áramkörből” – hangsúlyozzák a tűzoltók. Javaslataik szerint a forró anyagokkal való munka esetén is ajánlatos a védőeszközök használata.

Tűzijáték és petárdák

A tűzoltók Szilveszter napján a tűzijáték és a petárdák helytelen használata miatt minden évben rendkívül sok bevetésen vesznek részt. A szakszerűtlen beavatkozásokat ajánlják elkerülni. Egyúttal figyelmeztetnek, nem ajánlják a petárdák arc közelében és kézben, illetőleg üvegekben vagy más edényszerűségben való meggyújtását, ugyanakkor a fel nem robbant petárdák újbóli meggyújtását sem javasolják.

„Abban az esetben, ha a meggyújtást követően a tűzijáték nem robbant, megfelelő mennyiségű vízzel le kell önteni” – olvasható a tűzoltók ajánlásaiban. A meggyújtott petárdákat nem ajánlatos az ablakokon keresztül, sem az erkélyekről, teraszokról kidobálni, ez ugyanis lakástüzeket idézhet elő, adott esetben a házak közelében parkoló gépkocsik is tüzet foghatnak. Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a gyermekeket és az állatokat szintén ajánlatos távol tartani a tűzijátékoktól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »