A túlélők megszólalni sem tudtak, a holttestek a csónak aljában hevertek

MTI nyomán

Borzalmas látványban lehetett részük az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi egészségügyi segélyszervezet aktivistáinak, akik egy tengeri mentőakció során huszonegy nő és egy férfi holttestét találták meg szerdán. A holttestek egy Földközi-tengeren sodródó gumicsónak aljában az üzemanyagban hevertek.

Az MSF egyik hajója szerdán több, bajba került gumicsónakot talált a Földközi-tengeren, 209 embert, köztük 50 gyereket mentett meg. Az egyik gumicsónakból ugyanakkor huszonkét holttestet emeltek ki.

“Amikor az első gumicsónakot megközelítettük, üzemanyagban heverő holttesteket láttunk az aljában”

– közölte Jens Pagotto, az MSF kutató- és mentőakcióinak a vezetője. Hozzátette, a túlélők órákon át a holttestek társaságában voltak, sokakat annyira traumatizált a dolog, hogy nem voltak képesek elmondani, mi is történt.

“Egyelőre még mindig nem világos, hogyan haltak meg”

– mondta.

Az segélyszervezet egyik szóvivője elmondta, a gumicsónakokat Líbia partjaihoz közeli nemzetközi vizeken találták.

Az olasz parti őrség közlése szerint kedden több mint 3000, szerdán pedig mintegy 600 embert mentettek meg a Földközi-tengeren.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint hétfőig bezárólag, az idei évben eddig 79 861 menekült és migráns érkezett Olaszországba tengeri úton, elsősorban Líbiából. A veszélyes úton eddig majdnem 3000, Európába igyekvő ember vesztette életét vagy tűnt el.

Olaszország régóta az Afrikából Európába tartó menekültek és migránsok frontországa és fő érkezési pontja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »