A tudósok haragszanak az államra, kikapcsolták a tudományos adatbázisokhoz való hozzáférésüket

Amikor a Szlovák Műszaki Egyetem kémikusa, Peter Szolcsányi az utóbbi napokban bekapcsolta a gépét, nagyon elcsodálkozhatott. Elég volt csak annyi, hogy megpróbált bejelentkezni a tudományos cikkek adatbázisába, amellyel napi szinten dolgoznak – az újévtől azonban ez már nem működik.

 

A világ tudósai és kutatói mindenhol használják a Scopus vagy Reaxys adatbázisokat, ugyanis a rendszer szerint január 1-től már az nem elérhető. Így a tudományos kutatások, munkák és szakcikkek már nem hozzáférhetőek.

 

“Valamikor még a könyvtárba kellett járnunk az információkért” – magyarázta Szolcsányi. “A tudományos adatbázisok ezt helyettesítik: szűrök segítségével keresnek információkat. Nem kell mindent lapozgatni, megteszi helyettünk egy szoftver és megtalálja azokat a cikkeket, amelyekre szükségünk van. Fél órával később indulhatunk is a kémiai laboratóriumba tesztelni a reakciókat amiket találtunk”

 

A külföldi kollégáktól kérnek segítséget

 

Január 1-től nem csak a szoftverhez való hozzáférést vesztették el a tudósok és kutatók, hanem a külföldi szakmai cikkek teljes hozzáférhetőségét is. A hozzáférést az államnak kellett volna befizetni, azonban ezt nem tette meg.

 

A szlovákiai tudományos közösséget felháborította az eset. “Én ma nem tudom megállapítani, hogy a kémiai reakciót, amit a laboratóriumban szeretnék megcsinálni, már csinálta-e valaki külföldön, és ha igen, akkor milyen eredménnyel. Olyan, mintha elvesztenénk a világ összes könnyvét és újra el kellene kezdenünk tanulni” – mondta Szolcsányi.

 

Mit tehetnek hát a tudósok? Kereshetnek hasonló cikkeket a Google segítségével, amely azonban nem szűri olyan jól az adatbázisokat, vagy pedig megkérhetik a külföldi kollégákat, hogy töltsék le nekik a szakcikkeket és küldjék át például PDF formátumban.

 

A Comenius Egyetem matematika, informatika és fizika karának dékánja, Jozef Masarik szerint a jelenlegi állapot oda vezethet, hogy az egyetemek leállíthatják a felvételi vizsgákat. Elmondása szerint ez árthat a nemzetközi diákprogramoknak is, ugyanis azok legfontosabb feltétele az adatbázisokhoz való hozzáférés.

 

Ki a felelős? Az állami hivatalnokok

 

Az előbb felsorolt problémákon kívül az is gond lehet, hogy rendkívül drága a tudományos adatbázisokhoz való hozzáférés. Ezért is döntött úgy a múltban az iskolaügyi minisztérium, hogy központilag fogja megvásárolni a hozzáférést, a saját kutatási-technikai információs központján (CVTI) keresztül.

 

Hogy milyen összegről beszélünk? Szlovákiának a teljes körű hozzáférés évente 3,5 millió eurójába kerül. Ez olyan nagy mértékű összeg, hogy a minisztérium uniós forrásokból fedezi a költségeket. És pont ez a legnagyobb probléma. Az uniós program, amely a támogatást biztosította, 2015. december 31-én befejeződött.

 

“A projekt vége után néhány hozzáférést meghosszabbítottak, egyeseket 2016 májusáig, júniusáig, vagy 2016 végéig, néhány szolgáltató a szerződés lejárta után azonban leállította a hozzáférést”-  magyarázta Tomáš Vinař, a Comenius Egyetem Matematika, informatika és fizika karának dékánhelyettese.

 

Andrej Mentel antropológus szerint például a SciFinder cikkei egyenként is megvásárolhatóak, azonban rendkívül magas áron, egy cikkhez való hozzáférésért akár 30, 50 vagy több eurót is elkérhetnek. Elképzelhetetlennek tartja, hogy a tudósok és kutatók saját zsebből fizessék ezt az összeget.

 

A minisztérium kutatási-tudományos központjában egy speciális csoport 2015 végén kezdett el dolgozni egy új projekten, ami késett, de úgy tervezték, hogy 2016 első felében elkészül. Jöttek azonban a választások, az új kormánnyal pedig új emberek. Ez pedig szinte leállította az állam működését, a hivatalnokok pedig elaludtak.

 

A Peter  Plavčan (SNS-jelölt) által vezetett minisztérium “technikai-adminisztrációs” ügyekre hivatkozik: “2016-ban nem kezdődött el az új projektek megoldásának elkezdése a Kutatás és innováció program keretein belül, azért, mert technikai-adminisztrációs ügyeket oldottak meg az Európai Bizottsággal.” –  írták a sajtóközleményben, hozzátéve, hogy garanciát adnak az adatbázisokhoz való hozzáférésre, ezért dolgoznak a problémán.

 

Kölcsön oldhatja meg a problémát 

 

A kutatók olyan nagy mértékben panaszkodnak, hogy a minisztérium minden bizonnyal gyors kölcsönnel fogja megoldani a problémát. “Információim szerint a helyzetet egy CVTI-nek adott gyors kölcsönnel fogják megoldani, amit a kormánytól kapnak, később pedig, amikor felszabadulnak szerkezeti források, a kölcsönt visszafizetik.” – állítja Jozef Masarik dékán.

 

 

 

“Mát két, három évvel ezelőtt figyelmeztettük a hivatalnokokat erre a problémára. Azonfelül még nagyobb probléma lehet, ha nem lesznek strukturális források. Ebben az esetben valamilyen tartalékot kellene összegyűjteni állami forrásokból, amelyből aztán kifizetik”

 

Pár év múlva a hozzáférések uniós pénzekkel való finanszírozása már nem lesz lehetséges és senki nem tudja megmondani, mi lesz utána. Tomáš Madaras matematikus szerint ez azért is veszélyes, mert például a Scopus rendszerben nemcsak tudományos anyagok érhetőek el, de ott publikálják a legjobb szlovákiai kutatók, tudósok munkáit is.

 

A szlovákiai tudósok szerint a legnagyobb probléma az, hogy ahelyett, hogy a kutatásra koncentrálnának, olyan dolgokat kell megoldaniuk, amelyeknek természetesnek kellene lenniük.

 

Denníkn.sk
kép: sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »