A tüdőnek sem tesz jót a túlsúly

A tüdőnek sem tesz jót a túlsúly

A súlyfelesleg sokat árthat a tüdő működésének az idősebb felnőtteknél.

A tüdőfunkció romlása a korral jár, állapítja meg tanulmány, amely szerint azonban a súlyfelesleg sokkal erőteljesebb hanyatlással köthető össze – írja a Házipatika.com.

A kutatók 3700 felnőttet – 20-44 éves európai és ausztrál alanyokat – vontak be tudományos munkájukba, és két évtizeden át követték nyomon az egészségi állapotukat. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik ebben az időszakban tovább gyarapították súlyfeleslegüket, felgyorsult a tüdőfunkciók romlása – függetlenül attól, hogy a kutatás kezdetén egészséges testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak-e. Tehát nem a kiinduló testsúly számított elsődlegesen, hanem a húszéves nyomon követési periódusban történt súlygyarapodás.

Hírdetés

A tanulmány szerzői ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a fogyás lelassította a tüdőfunkciók romlását az elhízott embereknél. Emellett azoknál, akik felnőttként normál testsúllyal rendelkeztek és ezt meg is tudták tartani, sokkal kisebb hanyatlás mutatkozott a tüdő működését illetően.

De mégis hogyan függ össze a túlsúly és a tüdőfunkció? A kutatók szerint két lehetséges magyarázat is elképzelhető. Az egyik szerint a mellkasi és hasi zsír miatt kisebb helye lehet a tüdőnek arra, hogy belégzésnél megfelelően táguljon. A másik elmélet szerint pedig a zsír gyulladást okozó kemikáliákat termel, amelyek hosszú távon igencsak árthatnak a tüdőnek, és csökkenhetik a légutak átmérőjét.

Ha felnőttként meg tudjuk őrizni a jó tüdőfunkciót, az igen fontos szerepet játszhat a krónikus légúti betegségek megelőzésében – állítják a tanulmány szerzői. Azonban azt is kiemelték, hogy azoknak sem kell pánikba esniük, akik súlyfelesleggel élnek. „A jó hír az, hogy a túlsúly és az elhízás tüdőre gyakorolt negatív egészségügyi hatásai visszafordíthatók a testsúly csökkentésével” – emelték ki.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »