A tudomány ünnepe a valóság ünnepe

A tudomány ünnepe a valóság ünnepe

A tudomány a valóság ismeretére és szeretetére nevel. A tudomány ünnepe tehát: a valóság ünnepe – fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat nyitóünnepségén Budapesten.

Az Akadémia elnöke – mta.hu/Szigeti Tamás

A tudomány a valóság ismeretére és szeretetére nevel. A tudomány ünnepe tehát: a valóság ünnepe – fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat nyitóünnepségén Budapesten.

„Csak a tudomány által leírt valóság ismerete és az annak bázisán való közös cselekvés hozhat megoldást a szorongató globális válságokra, legyen szó a felmelegedésről, egy új vírusról vagy a társadalmi feszültségek békés kezeléséről” – emelte ki az MTA elnöke.

Kitért arra, hogy a programok nem csupán arra alkalmasak, hogy átfogó képet nyújtsanak a tudomány legújabb eredményeiről, hanem azt is bemutatják, hogy milyen széles együttműködés valósul meg a hazai tudományosság különböző szereplői között.

A Tudomány: út a világ megismeréséhez mottóval megrendezett egy hónapos programsorozat küldetésének nevezte a tudomány iránti bizalom erősítését, és a fiatal, középiskolás korosztály megszólítását. Felidézte, hogy e célok elérése érdekében a rendezvénysorozaton kívül tavaly ősszel elindult az MTA Középiskolai Alumni Programja, idén ősszel pedig középiskolai tanulmányi versenyt hirdettek a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról. A versenyre csaknem 700 csapat jelezte részvételi szándékát – tette hozzá.

„Az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma. Szent-Györgyi Albert, Neumann János, Gábor Dénes vagy Karikó Katalin korszakos felfedezései nélkül sokkal szegényebb lenne az emberiség” – emelte ki Novák Katalin köztársasági elnök köszöntőjében, amelyet KirályAndrás, a Köztársasági Elnöki Hivatal tervezésért és elemzésért felelős igazgatója olvasott fel az ünnepségen.

Mint fogalmazott, a magyar tudós különleges bölcsőbe születik, örökül kapja az egyedülálló magyar nyelvet, az abból adódó egyedi gondolkodásmódot, észjárást, inspirálja a gazdag magyar kultúra és a csodálatos Kárpát-medencei környezet. A köztársasági elnök szerint a tudományos eredményekben is ott van ez a magyar DNS, még akkor is ha a tudomány lényegéből adódóan egyetemes. Az államfő szerint éppen ennek az egyetemesnek és speciálisnak a találkozását ünnepeljük a magyar tudomány napján.

Hírdetés

Novák Katalin kiemelte: a mostani nehéz időkben életünknek számtalan területét kell újragondolnunk, ebben segíthet a tudomány világa és eszköztára, amely fogódzót ad az útkeresésben, irányt mutat az új utak felfedezésében.

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke felidézte, hogy a Magyar Tudomány Ünnepét immár 19. alkalommal szervezik meg, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elődjének számító Tudós Társaság megalapításához.

Beszámolt arról, hogy idén megújulnak a rendezvénysorozat tudománynépszerűsítő előadásai Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, élvezetes formában. Az első ilyen esemény csütörtökön este Rácz András történésznek az Ukrajnában dúló háborúról szóló előadása lesz. Idén a rendezvénysorozat keretében 11 alkalommal várják az érdeklődőket este 18 órai kezdettel.

A díszterem – mta.hu/Szigeti Tamás

A következő hetekben szó lesz többek között az energiaválságról, a megújuló energiaforrásokról és a klímaváltozás várható hatásairól is – sorolta.

Kitért arra is, hogy idén először vesz részt a rendezvénysorozaton önálló kiemelt programjával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A SZIMA előadói a versfordítás új útjairól tartanak majd szimpóziumot, az MMA programjának előadásaiból pedig kiderül majd egyebek mellett, hogy milyen együttműködés valósult meg a tudomány és a művészet között a vörösiszap katasztrófa utáni újjáépítésben.

A köszöntőket követően a hagyományok szerint átadták az Eötvös József-koszorúkat, valamint az MTA tudományos díjait. A díjazottak névsora az MTA honlapján olvasható.

Ezt követően Pléh Csaba akadémikus tartott előadást A tudások feszültségei a megismerő emberben: a modern pszichológia hozzászólása a tudományos világnézet vitáihoz címmel.

Az MTA Székházában tartott tudományünnepi rendezvények ingyenesen látogathatók, de a helyek korlátozott száma miatt több programra előzetes regisztráció szükséges, amelyet a https://mta.hu/tudomanyunnep/ oldalon tehetnek meg az érdeklődők. A székházban tartott előadások többségét élőben közvetítik, az események egy része az MTA YouTube-csatornáján visszanézhető lesz.
     


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »