A Transparency International feddhetetlenségi kötelezettségvállalás aláírására szólította fel az elnökjelölteket

A Transparency International feddhetetlenségi kötelezettségvállalás aláírására szólította fel az elnökjelölteket

A Transparency International feddhetetlensĂŠgi kĂśtelezettsĂŠgvĂĄllalĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄra szĂłlĂ­totta fel az ĂĄllamelnĂśkjelĂślteket, amelynek ĂŠrtelmĂŠben mandĂĄtumuk idejĂŠn „mĂŠltĂłsĂĄggal ĂŠs hazafisĂĄggal” kĂŠpviselik az orszĂĄg ĂŠs a polgĂĄrok ĂŠrdekeit.

„A feddhetetlensĂŠgi nyilatkozat alapelvei a kĂśvetkezők: felelőssĂŠg, feddhetetlensĂŠg, ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄg ĂŠs mĂŠltĂłsĂĄg. RomĂĄnia elnĂśke azzal, amilyen mĂłdon teljesĂ­ti megbĂ­zatĂĄsĂĄt, ahogyan bel- ĂŠs kĂźlfĂśldĂśn az orszĂĄgot ĂŠs annak polgĂĄrait kĂŠpviseli, ezen ĂŠrtĂŠkek tĂĄmogatĂłja lehet” – Ă­rja a szervezet ĂĄltal kedden kiadott kĂśzlemĂŠnyben.

Hírdetés

A kötelezettségvállalás aláírásával minden jelölt vállalja, hogy: előmozdítja a feddhetetlen magatartást és ösztönzi a polgárok számára fontos kérdésekről folytatott konstruktív vitákat; közvetítő lesz az államhatalmi ágak, valamint az állam és a társadalom között; kül- és belföldön méltóságteljesen képviseli a román állam és annak polgárai érdekeit.

„KĂŠsőbb, hivatali ideje alatt, szervezetĂźnk figyelemmel fogja kĂ­sĂŠrni, hogy RomĂĄnia elnĂśke hogyan teljesĂ­ti kĂśtelezettsĂŠgeit” – Ă­rja a nyilatkozat.

Az aláírók vállalják, hogy határozottan elítélik a korrupciót; minden erőfeszítést megtesznek a korrupció negatív hatásainak azonosítása és visszaszorítása érdekében; munkatársaikat őszintén, komolyan és profi módon kezelik; csak olyan finanszírozást fogadnak el, amely semmilyen módon nem befolyásolja szabad és objektív elemző- és cselekvőképességüket; nem vállalnak pénzügyi vagy egyéb kötelezettségeket olyan személyekkel vagy szervezetekkel szemben, amelyek veszélyeztethetik jó hírnevüket; tevékenységükért nem kérnek és nem fogadnak el jogosulatlan díjakat (pénzt, árut vagy szolgáltatásokat); tudatosan nem kerülnek összeférhetetlenségi helyzetbe; hivatalból vagy kérésre közzétesznek a nyilvánosság számára releváns, nem bizalmas információkat; közzéteszik a választási kampány során felmerült költségekről szóló jelentést; minden személyt, akivel kapcsolatba kerülnek, méltósággal és tisztelettel kezelnek, fajra, etnikai hovatartozásra, nemzetiségre, nemre, vallásra, életkorra, politikai hovatartozásra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélkül. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »