A Toyota ráfekszik az elektromos autófejlesztésre

A konszern keretein belül önállóan működő részleget hoz létre a Toyota Motor Corp. az elektromos járműtechnológia fejlesztésére – tájékoztatta csütörtökön a Toyota Central Europe Kft. az MTI-t.

A Toyota az elmúlt húsz év alatt kilenc milliónál is több hibrid autót adott el. Ezt szeretnék 2020-ra annyira feltornászni, hogy az összes megvásárolt Toyota legalább fele részben elektromos meghajtású legyen. Ha marad a jelenlegi gyártási kapacitás, akkor ez az összesen legyártott tízmillió autóból minimum 5 millió lenne.

A tisztán elektromos járműtechnológiai fejlesztésekre létesülő új Toyota részleg már az idén decemberben megkezdi működését. Emellett több területet vizsgálnak továbbra is: tisztán elektromos, valamint üzemanyagcellás hajtáslánc-technológiákat. Annál maradnak, amelyik a leginkább gazdaságosnak bizonyul.

Az első sorozatgyártású hidrogén-üzemanyagcellás személygépkocsi, a Mirai megalkotójaként a Toyota kísérleti projektet indít a zéró károsanyag-kibocsátású technológia közúti fuvarozásban való alkalmazhatóságának a vizsgálatára is. A Kaliforniában induló megvalósíthatósági tanulmány a kamionokra méretezett üzemanyagcellás hajtáslánc gazdaságos és praktikus üzemeltetésének lehetőségeit vizsgálja.

Az elektromos járművekkel ellentétben az üzemanyagcellás járművek hatótávja nem marad el a benzin és dízel üzemű járművekétől és tankolásuk, azaz hidrogénnel való feltöltésük sem igényel több időt. A közúti fuvarozásban nagy valószínűséggel a zéró károsanyag-kibocsátású hidrogén-üzemanyagcellás kamionok jelenthetik a leginkább alkalmazható környezetbarát megoldást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »