A tót parlament kollaboráns magyarjai – a ratyi Bugár a tótot választotta

Továbbra is elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) által javasolt törvénymódosítást csütörtökön elutasította a pozsonyi Nemzeti Tanács.

Magyar Menedék - Badiny

A könnyített honosítást lehetővé tevő magyar törvényre már 2010-ben megszületett a szlovák ellentörvény, amely mindenkit megfoszt szlovák állampolgárságától, aki bármely másik országét felveszi. Ezt később úgy módosították, hogy aki tartós lakhellyel rendelkezik az érintett másik országban, az visszakaphatja, illetve megtarthatja a szlovák állampolgárságát is, továbbá tettek kivételt például sportolók esetében is. Eddig nagyjából 1330 személy vesztette el így a szlovák állampolgárságát – legtöbben a cseh (402) és a német (305) felvétele miatt. A magyar állampolgárságot felvevők közül – akik ellen a törvény valójában irányult –, mindössze 66 személyt fosztottak meg a szlováktól.

Az elbukott törvénymódosítási javaslatot a legnagyobb ellenzéki erő, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciójában ülő Ondrej Dostál nyújtotta be. A javaslat visszaállította volna a 2010. július 6. előtti helyzetet, azaz teljesen eltörölte volna a második Fico-kormány rendelkezését, valamint mindenkinek visszaadta volna bárminemű feltétel nélkül a szlovák állampolgárságát, aki emiatt veszítette el. A javaslat kudarca nem meglepetés, hiszen a szlovákokat pártállástól függetlenül megosztó kérdésről van szó, amelyet ráadásul a kormánytöbbség sem akart. A bukás viszont mégsem bukás, hiszen a törvénymódosítás benyújtása inkább volt a nyúl kiugrasztása a bokorból, mintsem valós eséllyel induló kezdeményezés.

Erodálódik a Most-Híd

A Most-Híd magyar-szlovák vegyespártot ismét rendkívül kínos helyzetbe hozta mindez. A párt elfogadottságát már az is mélypontra vitte le a magyarok és a szlovákok körében egyaránt, amikor Bugár Béla egy hónapja bemanőverezte az alakulatot a Robert Fico Smer pártjával és a Szlovák Nemzeti Párttal közös koalícióba. Most megtörtént az első szakítópróba is, hiszen a Most-Hídnak választania kellett a magyar érdek és a kormányérdek között. A párt korábban maga vitte az alkotmánybíróság elé a témát, és erősen szorgalmazta a Fico-féle ellentörvény eltörlését, most azonban – a kormánypozícióért cserébe – mindezt meghazudtolva, nem támogatta a benyújtott javaslatot.

A szavazáson 143 képviselő vett részt, ebből 132 adott le érvényes szavazatot: 27 támogatta, 61 ellenezte és 44 tartózkodott. Az igen szavazatok a törvénymódosítást benyújtó SaS frakcióból, valamint a második legnagyobb ellenzéki erőtől, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OľaNO) bizonyos képviselőitől jöttek, sőt a Boris Kollár oligarcha vezette Család Vagyunk párt két tagja is igennel szavazott. A dolog érdekessége, hogy a támogatók egytől egyig szlovákok. A magyarok nem szavaztak – sem a Most-Híd frakciójának tagjai, sem az OlaNO frakciójában ülő Grendel Gábor, a független Cséfalvayová Katarína pedig tartózkodott. A magyarok közül egyedül a Most-Hídból az említett koalíciós megegyezés miatt kilépő, s így független Simon Zsolt szavazott igennel.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »