A törvény kiskapuját is elvinnék

Miközben az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hatalmas pénzzel tartozik a megkárosított államnak, plusz az adóhatóság is nyomoz a „Híd a munka világába” trükkös történet körül, a humántárca akár újabb pénzeket folyósíthatna a zavaros szervezetnek. Legalábbis ez derült ki a minisztériumtól kikényszerített részletfizetési feltételekből, amelyeket egy nappal később aztán hirtelen letagadott a tárca.

A roma szervezet az elmúlt hónapokban többször jelezte, nem tudja visszafizetni az eltapsolt 1,6 milliárd forintot. Nem volt könnyű megtudnunk a humántárcától, milyen kedvezményben részesítette az ORÖ-t… A törlesztés első 11 hónapjában a teljes tartozásnak alig több mint három százalékát kérik, azt is részletekben. Ilyen mondatot is olvashattunk: „A projekt további kifizetései a követelés teljes összegének megtérüléséig nem kerülnek felfüggesztésre.” Vagyis a kormány akár fizethetne tovább – igaz, most már azt állítják, hiába a megkötött alku, nem adnak több pénzt… Ráadásul miközben a milliárdos összeg visszafizetése gyakorlatilag reménytelen, az adósnak esze ágában sincs törleszteni. Még tenyérbe mászóbb a történet, ha hozzávesszük, az uniós forrásokból vásárolt ingatlanjait az ORÖ időközben nemes egyszerűséggel átadta a programban létrehozott foglalkoztatási szövetkezetnek.

Ha az olvasó most mond valami cifrát, azon nyomban rasszista lesz. Holott a történet igazi vesztesei a felzárkózásra szoruló, valóban hátrányos helyzetű magyarországi cigányok.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »