A történelem mélyéről tűnt fel a twitteres madár

A történelem mélyéről tűnt fel a twitteres madár

Szokatlan madárfigurát vésett kovakőre egy történelem előtti modern ember 35 ezer évvel ezelőtt a franciaországi Dordogne vidékén.

Régészek szerint a nagyjából ötször öt centiméteres véset szemlátomást nem az örökkévalóságnak készült, hanem mulandó alkotásként, talán csak unaloműzésből. A különös leletet a Journal of Archaelogical Science Reports folyóirat legfrissebb számában ismertetik felfedezői, az INRAP régészeti intézet kutatói. A Bergerac közelében, a Cantalouette völgyben talált műtárgy az aurignaci kultúrából származik, az őskőkor késői korszakából, amikor a modern ember kezdett elterjedni Nyugat-Európában.

Laurence Bourguignon, az INRAP prehisztorikus leletekkel foglalkozó régésze szerint a figura verebet, nyaktekercset, fürjet vagy talán foglyot ábrázol. Úgy tűnik, hogy a madár éppen iszik, násztáncot jár vagy elrepülni készül. „Előfordul, hogy némelyek, akiknek nem szakmájuk a régészet, a Twitter közösségi portál madáremblémáját látják benne” – mondta Bourguignon.

A madárfigurás emléket egy hajdani kovakőfaragó műhely hulladéka közt találták.

Az INRAP közleménye szerint alapvetően különbözik más hasonló korú műalkotásoktól, például a Chauvet-barlangban talált tárgyaktól, mert nem azért készült, hogy tartósan megmaradjon. Az intézet szerint ez arról tanúskodik, hogy a kor művészi kifejezései nem kizárólag a társadalmi kapcsolatok és a hiedelmek megerősítését szolgálták, hanem „múlandó, sőt játékos” önkifejezések is lehettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »