A törökök valószínűleg már bombázzák a kurdokat

A törökök valószínűleg már bombázzák a kurdokat

Meg nem erősített, a szíriai állami televízióból származó hírek szerint légicsapásokkal megkezdődött a török katonai beavatkozás Észak-Szíriában. A légierő a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) el-Malikíja városban található főhadiszállását szórhatta meg.

Az al-Majadín szerint már napközben is intenzív repülőtevékenység volt tapasztalható a térségben, majd este kezdődtek a csapások, áldozatokról nincsenek információk.

Ezzel párhuzamosan a török haderő csapatösszevonásai zajlanak a határ török oldalán, előkészítve a szárazföldi beavatkozást, harckocsikkal és páncélautókkal.

Erdoğan szándékai

Hírdetés

A török vezetés attól tart, hogy az észak-szíriai kurdok erősítenék a szeparatista törekvéseket, ezért fontos Ankarának a biztonsági zóna kiépítése saját határától délre. Erdoğanék ide szír menekültek milliót telepítenék vissza, megváltoztatva a lakosság összetételét.

Közben Amerikában Donald Trumpot hibáztatják a kialakult helyzetért, republikánus oldalról is érkeznek olyan kritikák, hogy az elnök túl engedékeny volt Erdoğannal, amikor magukra hagyta a kurdokat a törökökkel szemben.

A helyzet másik oldalról nézve is hamar kontraproduktívvá válhat, ugyanis érdekegyezést teremt Bassár el-Aszad és az eddig amerikai szövetséges kurd erők között a török támadással szemben.

Trump ugyan azóta már megfenyegette Twitteren Ankarát a török gazdaság tönkretételével, ám tetteivel mégis a török offenzívát segítette, amikor bejelentette, hogy kivonja az északi határ környékén állomásozó néhány tucat amerikai katonát.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »