A törökök sem maradtak Trump adósai a Twitteren

A törökök sem maradtak Trump adósai a Twitteren

Donald Trump amerikai elnök Twitteren közzétett bejegyzéseire válaszul Ibrahim Kalın török elnöki szóvivő szintén a közösségi médiában úgy fogalmazott: Törökország a stratégiai partnerséghez illő viselkedést vár az Egyesült Államoktól, és nem akarja, hogy kapcsolatukat „terrorpropaganda árnyékolja be”.

Ankara és Washington ugyanis eltérő nézeteket vall a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával kapcsolatban. Míg Ankara a törökországi kurd szeparatisták szíriai szárnyának, nemzetbiztonsági fenyegetésnek, valamint terrorszervezetnek tartja az YPG-t, addig a kurd fegyveresek Washington számára a leghatékonyabb szövetségest jelentik az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

Hírdetés

Kalın üzenetében ismét leszögezte: „végzetes hiba” azonosnak tekinteni a szíriai kurd népcsoportot és az YPG-t. Ankara Szíriában nem a kurdok, hanem terroristák ellen küzd – hangoztatta a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökország megvédi a szíriaiakat, beleértve az ottani kurdokat is a terrorizmus minden fenyegetésétől.

Terroristák nem lehetnek Washington szövetségesei – nyomatékosította Kalın, majd jelezte: Ankara folytatja a küzdelmet az YPG és az Iszlám Állam ellen is.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs igazgatója hétfőn reggel Twitter-üzenetben azt írta: a török állam nem ellensége, hanem pártfogója a kurdoknak. Törökországnak a kurdokkal „semmi gondja nincs”, „nekünk a PKK-val és annak szíriai ágával van dolgunk” – szögezte le a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspártra utalva. Törökország eltökélten folytatja a terrorizmus elleni harcát – tette hozzá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »