A törökök felpörgetnék szíriai aktivitásukat

Ankara a következő fél évben aktívabb szerepre törekszik majd a szíriai konfliktus rendezésében, szeretné megakadályozni, hogy az ország az etnikai vonalak mentén darabjaira essen szét – mondta szombaton újságíróknak Binali Yildirim török miniszterelnök.

Szíria északi részén a kurd milíciák hatékonyan vették fel a harcot az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettel, és az Aszad-rezsim ellen küzdő arab csoportokkal is szembeszállnak; gyakorlatilag autonómiát vívtak ki maguknak a török határ mentén. Törökország attól tart, hogy megerősödésük a törökországi kurd szeparatistákat is felbátorítja.

Yildirim külön kitért arra, hogy szó sem lehet arról, hogy ismét párbeszéd kezdődjön a törökországi autonómiáért küzdő kurd lázadókkal.

“Nem lesz új békefolyamat. Terrorszervezetekkel nem állunk szóba”

– szögezte le a török miniszterelnök.

Pénteken szíriai kurd fegyveresek állásait támadta a damaszkuszi kormány légiereje Haszakánál. A milícia szerint civilek ezreit menekítették ki a településről.

Yilidirim a kormányerők légicsapásait úgy értékelte, Damaszkusz is megértette, hogy a kurdok fenyegetést jelentenek.

Egy szíriai kormánytisztviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy a haszakai légi támadás üzenet volt a kurdoknak, hogy tegyenek le területi követeléseikről, amelyek sértik Szíria szuverenitását.

Enyhülő hozzáállás

Az esetleges szíriai politikai átmenettel kapcsolatban a török álláspont eddig következetesen az volt, hogy Bassár el-Aszadnak távoznia kell a hatalomból. Yilidirm most úgy fogalmazott, hogy az átmenetben lehet szerepe Aszadnak, de Szíria jövőjében nincs keresnivalója.

Binali Yildirim az Egyesült Államokra és Fethullah Gülenre is kitért, akit Ankara a júliusi puccskísérlet fő felelősének tekint. A török kormányfő szerint Washingtonnak fel kellene gyorsítania Gülen kiadását. Az önkéntes száműzetésben élő, 75 éves hitszónok tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Washington pedig tudatta: a kiadatási eljárás világos, akkor adják ki Gülent, ha Ankara bizonyítékokkal támasztja alá állításait.

Az Egyesült Államokról Yildirim kijelentette: lehetnek hűvösebb és szívélyesebb időszakok két ország diplomáciai kapcsolataiban, de Washington nem ellensége, hanem stratégiai partnere Ankarának.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »