A török rendőrség elfoglalta a legnépszerűbb napilap székházát

Csupán pár nappal a Törökország-EU migrációs-csúcs előtt, pénteken a török rendőrség elfoglalta Törökország legolvasottabb napilapjának, a Zaman isztambuli székházát, mivel az több esetben kritizálta az Erdogan-kormányt.

 

A rendőrség lépésére válaszul Isztambul utcáin zavargások törtek ki, a tüntetők a székházhoz vonultak, a rendőrség pedig a székház kapuin belülről könnygázzal próbálta őket feloszlatni.

 

Forrás: BBC

 

A naponta 650 ezres példányszámban megjelenő Zaman napilap az amerikai székhelyű moszlim vallási vezető, Fethullah Gülenhez köthető, aki egykor a mostani török elnök, Tayyip Erdogan szövetségese volt, ma pedig legfőbb riválisa.

 

Gülen azért örvend népszerűségnek Törökországban, mert rámutatott az Erdogan-kormány berkeiben elburjánzott korrupcióra.

 

Az EU a sajtószabadság és az emberi jogok megsértésével vádolja Törökországot.

 

Egyúttal a sajtószabadság megszűnéséről beszélnek Törökországban, miután életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek két neves újságírót. A napilap székházának elfoglalása után néhány órával a rendőrség több üzletembert és ügyészt is őrizetbe vett terrorizmus vádjával. Az Erdogan riválisaként szereplő Gülent épp a jogászok és az üzleti szféra támogatja leginkább a korrupció elleni fellépése miatt.

 

 

 

BBC, Reuters

Nyitókép: sputniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »