A „török Puskás” elítélte a puccskísérletet

A „török Puskás” elítélte a puccskísérletet

Hakan Sükür ellen két hete adott ki elfogatóparancsot a török ügyészség. Az exfocista most reagált.

Két héttel ezelőtt, pénteken írtuk meg az Anadolu és az MTI hírügynökségek nyomán, hogy a török labdarúgó-válogatott és a Galatasaray egykori kiválósága, Hakan Sükür, valamint édesapja, Sermet Sükür ellen is elfogatóparancsot adott ki a török ügyészség. Azzal vádolják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai.

Ennek alapja, hogy Sükür tavaly novemberben az Egyesült Államokba költözött, ahol támogatásáról biztosította a szintén ott élő Fethullah Gülent. A Recep Tayyip Erdogan elnök vezette török állam szerint a július 15-i puccskísérlet kiötlője éppen a hitszónok Gülen, őt pedig az általa kiépített párhuzamos társadalom tagjai támogatták, de elbuktak. A puccskísérletet követően tisztogatás indult a legfőbb állami szervekben és a társadalom legkülönfélébb rétegeiben, amelynek célpontjai a feltételezett gülenisták – ide szinte bárkit besoroltak, aki valaha szembekerült Erdogannal és autokrata rendszerével.

Így kerülhetett képbe Hakan Sükür is, aki most – Gülenhez hasonlóan – elítélte a puccskísérletet – írja a Goal.com. A Twitterre posztolt közleményében a 44 éves sztár azt írta, nem érdemli meg a becsmérlő kommenteket, mert nincs köze a hatalomátvételi próbálkozáshoz. Állítása szerint mindig próbált helyesen cselekedni, még akkor is így tett, amikor politikusnak állt, holott tudta, hogy az nem az ő terepe. „Átkozom a puccskísérletet, amely választott elnökünk, kormányunk és a demokráciánk ellen irányult” – írta Hakan Sükür.

Párttársból ellenség

A focista nem először került szembe Recep Tayyip Erdogannal, pedig van közös múltjuk, ráadásul az elnök nagyon szereti a török focit, amelynek Sükür nagyjából olyan alakja, mint nekünk Puskás Ferenc. A Boszporusz Bikájának nevezett labdarúgó 1992 és 2007 között 112 válogatott meccsen 51-szer talált be, játszott az olasz Interben és Parmában, valamint az angol Blackburnben is a török Sakaryaspor, Bursaspor és Galatasaray mellett, majd visszavonulását követően három évvel, 2011-ben a ma is hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője lett.

2013-ban azonban ismertté vált jó kapcsolata Fethullah Gülennel, így kilépett az AKP-ból, és független képviselőként dolgozott tovább a parlamentben. 2016 februárjában aztán összetűzésbe került magával Erdogannal is: állítólag az elnököt és fiát sértegette, így eljárás indult ellene, amely ma is tart. Az exfocista akár négyéves börtönbüntetést is kaphat a már törölt tweetjei miatt, amelyek szövegét végül nem is hozták nyilvánosságra.

Erdogan egyébként rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt. Az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta nőtt meg. Az esetek többségében a „sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok – ám ennél Sükür jóval rosszabbul is járhatna, ha nem az Egyesült Államokban élne, amely Gülenhez hasonlóan valószínűleg őt sem adja majd ki Erdoganéknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »