A török pasa emlékhelyének jutott hely a belgrádi várban, Hunyadi János szobrának nem

A török pasa emlékhelyének jutott hely a belgrádi várban, Hunyadi János szobrának nem

Július 22-én Áder János magyar köztársasági elnök, Aleksandar Vučićcsal közösen avatja majd fel Belgrád zimonyi városnegyedében Hunyadi János szobrát. A hír eddig akár örömteli is lehetne. Csakhogy az alkotást a korábbi ígéretekkel ellentétben egy félreeső helyre dugják el – írja a DélHír.

A törökverő hadvezér emlékművének terve a tavaly tavaszi belgrádi helyhatósági választásokon merült fel először. A Vajdasági Magyar Szövetség a kormánypárt listáján bejuttatott egy (egyébként magyarul nem is beszélő) képviselőt a fővárosi közgyűlésbe. Nebojša Marjanović ígéretei között szerepelt, hogy 

„kezdeményezni fogjuk egy Hunyadi János-szobor elhelyezését a Kalemegdanon (a belgrádi várban – a szerk.)”

A turisták által kedvelt vár helyett azonban a szobor 

egy félreeső sétány parkolója mögé kerül nyolc kilométerre a vártól.

Hírdetés

Persze így is tekinthetnénk kedves gesztusnak, hogy déli szomszédaink legalább ennyire szívükön viselik Hunyadi János emlékének ápolását. 

Csakhogy a szobor felállítását teljes egészében a magyar állam finanszírozza. 

És a szerbek még így is feltételt szabtak. Kásler Miklós novemberi belgrádi látogatása alkalmával világosan tudtára adták: Hunyadinak csak akkor állhat szobra az ő fővárosukban, ha a miénkben is emelünk egyet Nikola Teslának. 

 A belgrádi várban egyébként néhány éve felújították és török fennhatóság alatt álló területté nyilvánították Damat Ali Pasa türbéjét.

A hódítóknak tehát a szerb főváros kitüntetett helyén van emlékhelyük, az ellenük harcoló Hunyadinak meg egy parkoló mögött szorítottak helyet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »